"Двойната Коледа" - как две писателки създадоха перфектния коледен роман

Двойната Коледа
Снимка: Издателство „Кръг“

„Двойната Коледа“ е най-новият коледен роман с празнична корица по родните книжарници, който е и перфектната романтична комедия. Авторката Маги Нокс си поставя за цел да усмихне своите читатели и да ги държи будни с бързо разгръщаща се история с остроумни диалози, в съчетание с достойните за един епичен романс любовни срещи.

„Двойната Коледа“ е замесена с ударна доза безгрижно и жизнерадостно веселие и предоставя рецепта за любов, която е просто неустоима.

Читателите вероятно ще се изненадат, когато разберат, че Маги Нокс е псевдоним, под които се подвизават не една, а две писателки: Карма Браун и Мариса Стейпли. В късната есен на 2019 г., докато работят по предстоящите си книги, те споделят огорчението си от потъналия в изолация живот на писателя. Копнеят за проект, който да ги разнообрази. Затова решават да си сътрудничат и да работят заедно. „Какво можем да напишем?“, питат се. И тъй като е почти Коледа и телевизиите вече изобилстват от коледните филми, те се спират на празничен романс, нещо мило, което да носи надежда. Дотогава нито една от тях не е писала романтична книга, а и не са работели в съавторство с никого, но продължават смело напред. Така идеята им, която започва като размишления между приятели, се превръща в „Двойната Коледа“.

Двете са автори на множество заглавия в различни жанрове. Партньорството им обаче се стикова повече от добре, защото успяват да се контролират една друга от залитане в неправилна посока. Изкушението да навлязат в по-мрачни територии, като съкрушаващата загуба на близки например, било голямо по време на писането. Но тогава взаимно си напомняли, че книгата трябва да е празничен романс, изпълнен с щастие и радост, забава и сладкиши, а тъмната страна, която придават на другите си измислени герои, да остане встрани. И успяват – „Двойната Коледа“ е всичко, от което имаме нужда по Коледа, за да заздравим вярата си в доброто и любовта.

С коя от героините си се отъждествявате повече – с Кас или с Чарли и базирани ли са персонажите ви на действителни хора?

Карма: Избягвам да създавам персонажи, чиято личност се базира на мои познати. Предпочитам да изграждам изцяло измислени герои. Въпреки това обаче и Кас, и Чарли притежават качества, които откривам у себе си – дали в решенията, които вземат, или в трудностите, пред които се изправят. Беше ми много приятно в компанията и на двете им, докато пишех историята!

Мариса: Съгласна! В различни части от сюжета ми се приискваше да съм приятелка и с Кас, и с Чарли и се отъждествявах и с двете им. Израснах в малко градче и разбирам много добре какво е да си на пангара. Професионалните ми цели са значима част от живота ми и се замислих много над този факт, докато пишех за Чарли и нейните амбиции. Поучих се много и от двете близначки и ми се прииска наистина да бяха действителни личности, за да мога да продължа да общувам с тях.

В „Двойната Коледа“ има толкова много превъзходни рецепти. Какво ви вдъхнови за тези лакомства, от които ти идва да си оближеш пръстите? Имате ли си любимо сред тях?

Мариса: Преди няколко години един приятел ми даде квас и аз малко се поувлякох, което определено си проличава в историята. Карма често се забавляваше и озадачаваше от всичко, което правех, за да запазя живинката в кваса си и затова решихме, че очевидно трябва да включим някаква драма с квас в книгата. Колкото до рецептите за сладкиши – за тях почерпихме вдъхновение от предаванията за сладкарство и собствените си предпочитания. И двете например обожаваме лимонов сладкиш и дори не можем да си представим как бихме могли да четем книгата и да не изпитваме неистова нужда от едно парче на мига (даже като го казвам и вече копнея за него).

Карма: Аз самата съм сладкар, обожавам риалити предаванията за пекарство и вдъхновението за някои от рецептите идва от личния ми живот. Например, празничната пита „Старлайт“, пълна със захаросани плодове, е рецептата за коледен сладкиш, която се предава от поколения в семейството ми. Все още го приготвяме всяка Коледа и е една от любимите ни традиции за празника.

Коя сцена от книгата написахте с най-голямо удоволствие и защо?

Карма: За мен са две. Първата е началната глава, защото е много готино да създаваш нов свят и хората, които живеят в него – обожавам предизвикателството да задавам обстановката и да разгръщам характерите на героите и стремежите, които ги движат. Втората е онази, в която Джейк помага на Чарли като спасява котката на Кас – Гато, покатерила се на дървото в задния двор. Много е романтична и е наситена със заряд, а и една сцена, в която присъстват както Гато, така и Бони – бликащото от енергия куче на Джейк, е просто номер едно за мен.

Мариса: И аз обичам сцената със спасяването на котката. Най-много обичам съпруга си, когато го видя да гушка котката ни. Обожавам и всяка сцена, в която се появява Фей, защото ми напомня за собствената ми баба, която обичам с цялото си сърце и която ми липсва много, а и защото житейският ѝ опит придава много красива дълбочина на характера ѝ. Беше ми много готино и като писах сцената със сърфирането на Кас и Мигел. Щом затворя очи, в съзнанието ми изниква много ясно как двамата се хващат за ръце. Това се казва съвършена романтика, а тъкмо към такава се стремяхме.

Двойната Коледа
Снимка: Издателство „Кръг“

Как изградихте динамиката и баланса в сестринските взаимоотношения между Кас и Чарли? Почерпихте ли идеи от връзката си със собствените си братя и сестри?

Карма: Имам сестра, която е само с петнайсет месеца по-малка от мен и двете бяхме ужасно близки като малки. Поради малката разлика във възрастта ни често преминавахме през подобни изживявания по едно и също време. И въпреки многото прилики помежду ни, професионалните ни пътища ни разделиха осезаемо – тя се потопи в сферата на медицината, докато аз предпочетох изкуствата. В това отношение предполагам може да се каже, че сме като Кас и Чарли – всяка върви по своя път, но продължаваме да бъдем взаимна опора една за друга.

Мариса: Имам трима братя и нито една сестра и с Карма често сме обсъждали разликите в динамиката на взаимоотношенията ни. С братята ми нещата винаги са били ясни и точни. Оценявам тази неусложненост, но понякога се случва да копнея за онази задълбочена близост, която можеш да изградиш само със сестра си. Затова и често се обръщах към отношенията си с близките си приятелки, за да почерпя вдъхновение за книгата. Освен това много се замислих и над идеята, че сестрите нямат възможността да се избират взаимно, но пък могат сами да изберат какви взаимоотношения да изградят помежду си.

Какъв сладкиш най-често приготвяте (или си купувате) по време на коледните празници?

Мариса: Винаги пека джинджифилови сладки и правя къща от джинджифилово тесто, макар и да не може да се мери по сложност на изработката с къщичката на витрината на „Хлябът на Удбърн“.

Карма: Рецептата на семейството ми за коледен кекс винаги присъства в менюто за празниците.

Представете си, че сте персонажи в „Двойната Коледа“. Кой би бил обект на романтичното ви влечение – Мигел или Джейк и защо?

Карма: Невъзможен избор. Обожавам и Мигел, и Джейк поради различни причини и съм влюбена до уши и в двамата.

Мариса: Подкрепям! И аз се влюбих и в двамата!

Отначало ли знаехте как ще завърши историята за Кас и Чарли?

Мариса: Ами, поначало бяхме решили, че краят и за двете близначки ще е щастлив. Дълго време обаче нямахме представа как точно да го илюстрираме. Бяхме сложили един символичен край на последната глава, който гласеше нещо от рода на „ И всички заживели щастливо до края на дните си! Целувки и припадъци от любов!“ Струва ни се, че истинският завършек, който подготвихме впоследствие е много по-добър от клишето и това е.

Карма Браун е награждаван журналист и автор на пет бестселъра, сред които оглавилото класации заглавие „Рецепта за перфектната съпруга“ (издаден на български през 2020 г.), както и нехудожествения бестселър „4% за поправяне: как един час може да промени живота ни“. Публикува редовно в периодични издания. Живее в покрайнините на Торонто със семейството си и своя лабрадудел Фред.

Мариса Стейпли е бивш редактор в списание и автор на международните бестселъри „Партньорство за цял живот“, „Какво да правим, когато навън вали“, „Лъки“ и други. Пише за „Глоуб енд мейл“, „Торонто Стар“, „Ел“, „Тъдейс Перънт“ и „Рийдърс Дайджест“. Живее в Торонто със семейството си и с твърде зрелия за възрастта си черен котарак Оскар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти