Две българки с отличие от конференция в Малайзия

Малайзия
Снимка: Thinkstock

Две българки получиха стипендия за участие в най-голямата по рода си конференция на десетилетието, посветена на здравето и правата на жените и момичетата по света, провела се в Куала Лумпур Малайзия (28-31 май).

Конференцията събра над 4500 лидери и защитници на човешките права от над 2200 организации от 149 страни. На събитието, подкрепено лично от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, говориха политически лидери, кралски особи, представители на ООН, филантропи. Сред говорителите бяха Мелинда Гейтс (Фондация "Бил и Мелинда Гейтс"), Челси Клинтън (Фондация "Клинтън"), Нейно Височество принцесата на Дания Мари, първата жена президент на Финландия Таря Халонен, бившият министър по въпросите на жените на Иран Маназ Афкхами.

26-годишната Невена Борисова е с журналистическа стипендия заради работата си в сферата на правата и развитието на жените. Невена е била международен редактор две години в информационна агенция, и сценарист в БНТ. В настоящето е журналист на свободна практика, паралелно работи в сферата на човешките ресурси. Сътрудничи на E-vestnik.bg, както и на международните медийни платформи Chime for Change, Global Voices, EMAJ. Два пъти е избирана за получаване на грант от Фондация "Томсън Ройтерс" за журналистически обучения на теми като отразяване на теми, свързани с жените, и бедността в селските региони. През 2012 г. е избрана за участие в международен уъркшоп в Потсдам, Германия, на тема "Новите медии като инструмент за промяна и демокрация".

"Конференцията беше ключово събитие за заинтересованите от здравето и развитието на жените на локално и глобално ниво. А на теория заинтересованите би трябвало да са всички, защото ако жените в едно общество нямат достатъчно свобода и самоувереност или са потискани, често това е показателно и за самото общество.

Пред България например все още стоят важни въпроси за разрешаване, въпреки че на пръв поглед няма проблеми в тази насока. Жените у нас обаче получават най-ниски майчински в ЕС (много по-ниски от тези в Румъния), по-ниски заплати от мъжете (15.7 % по-ниски през 2010 по данни на Евростат, и съответно – по-ниски пенсии.

Ние имаме сериозен проблем и със случаите на домашното насилие, на което най-честа жертва са жени, а самотните майки са обречени на мизерия", разказва Невена.

21-годишната Мая Куманова е носител на стипендия за младежки лидер в областта на репродуктивното и сексуално здраве и развитие на жените. Мая учи Международен мениджмънт в Манчестър Юнивърсити. През 2009 г. тя се присъединява към Европейската младежка мрежа на Международна федерация по семейно планиране (която има и български клон - Българска Асоциация по семейно планиране и сексуално здраве). Мая още като тийнейджър се включва в инициативите на българския клон. Опитът ѝ включва участие и активистка дейност във връзка с регионални и международни събития, провеждане на множество кампании и проекти.

"Конференцията беше страхотен повод и събитие, на което активисти от множество сфери се събраха да обсъждат теми, свързани с женските права и здраве, която се доказва като все по-значителна с разгръщането на икономическите кризи, климатичните промени и социалните и политически трусове... Бяха дадени чудесни примери от цял свят, както за проекти, така и за това как трябва да се води публичният дебат по темата.

И докато изводите как трябва да се подходи към темата бяха сравнително ясни, всеобщото единство на конференцията не отразява реалната ситуация в повечето общности и страни", споделя Мая.

Women Deliver e международна правозащитна организация, основана през 2007 г., обединяваща хора от цял свят с цел подобряване на здравето и благоденствието на жените по света. Целта на организацията е да генерира политическа ангажираност и финансови инвестиции за изпълнение на петата от Целите на хилядолетието – намаляване на смъртността при раждания и универсален достъп до репродуктивно здраве. Организацията има за цел да предотврати 350,000 смъртни случаи годишно на жени и момичета при бременност и раждане.

"Тази седмица на Women Deliver 2013 променихме историята за момичетата и жените навсякъде по света. Актуализирахме ангажираността си, споделихме научените уроци и изслушахме тези, които ни водят по пътя, целящ здраве и защита правата на жените, включително младите хора, които ще продължат с тази важна работа занапред", заяви Джил Шефилд, президент на Women Deliver. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти