Другият враг на кожата след 40, освен бръчките

Другият враг на кожата след 40, освен бръчките
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Ако сте във възрастта около 40, няма да бъде никак странно да откриете по тялото или лицето си малки кръгли или овални жълтеникави, светло или тъмнокафеви грапави петна.

Най-често става въпрос за така наречените себорейни брадавици или себорейни кератози.

Зад сложното и страховито име всъщност се крият напълно доброкачествени образувания, макар видът им понякога да е доста плашещ.

В болшинството случаи може да “благодарите” на вашите гени, но и слънцето и в частност ултравиолетовите лъчи допринасят в немалка степен за тяхната поява и разпространение.

В редки случаи бременност, хормонална терапия с естрогени или някои общи заболявания могат да дадат тласък за развитието им.

Тенденцията с времето е да стават все по-големи, надигнати, грапави, а някои и потъмняват значително до тъмно-кафяви и черни. В такива моменти много хора са силно притеснени дали всъщност не се касае за най-страшното кожно заболяване – злокачествения меланом.

Добрата новина е, че те съвсем нямат тенденция да преминават в ракови образувания и поставянето на точна диагноза рядко може да представлява трудност за дерматолога. Възможно е понякога, особено ако са по части на тялото, изложени на голямо триене, малки парченца от брадавиците буквално да се отронват. В редки случаи цялата брадавица може да падне, но после си израства наново. Размерите им доста може да варират от съвсем миниатюрни и трудно забележими до около 2,5 см.

По статистика при почти всички хора над 60 годишна възраст може да се открият поне единични себорейни кератози. Любимите им места са гърдите, особено под бюста при жените, корема, гърба, шията и лицето. Важно е да се знае, че брадавиците не са заразни нито за вас, нито за околните. По принцип не предизвикват някакви оплаквани, освен лек сърбеж в редки случаи и разбира се, психическия дискомфорт от неестетичния им вид.

За съжаление няма метод, медикамент или терапия, които да предотвратят появата им. Хубавото е, че има различни варианти за премахването им, при това бързо и щадящо за пациентите. Изборът на метод ще направим спрямо общ брой, големина, локализация, взимайки предвид и индивидуалните особености на пациента.

В нашата практика най-често използваме следните видове процедури:

• Кюртиране с електрокоакулация;
• Лазерно премахване;
• Криотерапия (течен азот).

Как да ги премахнете зависи изцяло от вас, но разбира се, винаги търсете мнението на специалиста, в случая - на дерматолога, преди да предприемете каквото и да е за тяхното обработване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти