За кожа без петна

За кожа без петна
Снимка: Thinkstock

Тъмните петна по лицето са често срещан проблем, особено в края на лятото.

Хиперпигментациите са упорити и в повечето случаи са необходими специални козметични грижи, за да се отървем от тях.

Пигментни петна може да се появят навсякъде по тялото. Най-често обаче те се появяват по лицето и откритите за слънцето участъци кожа. 

Именно слънцето е основният причинител на тъмните петна. Други предпоставки за появата им могат да бъдат възрастта, приемът на някои лекарства (антибиотици, противозачатъчни и др.), както и някои козметични продукти

Мелазмата е често срещано явление и по време на бременност, като тогава причинителят са не слънчевите лъчи, а хормоните.

Пигментните петна се появяват по-често при хора с много бяла кожа, които са прекарвали дълго време на слънце без слънцезащита. Както и при хора със всякаква кожа, които са имали по епидермиса рана, пъпка или възпаление.

Премахването на пигментните петната може да стане по няколко начина.

Единият от тях е в медицински център с лазерно третиране. Светлината от лазера се поглъща от меланина (пигмента на петната), трансформира се в топлина, която го разрушава и по този начин кожата изсветлява.

Друг вариант е микродермабразиото. Чрез него по механичен път със специален пясък под налягане се премахва слоят от мъртви клетки върху кожата, а с него и повърхностните петна.

Химичният пилинг особено подходящ при мелазма. Киселината или комбинацията от киселини действат както механично, като водят до леко или по-изразено излющване, така и по химичен път действат избелващо върху петната.

Ако забележите появата на петна по кожата си, то задължително посетете първо дерматолог и след това търсете методи за премахването им.

Лекар специалист най-добре може да ви каже от какъв вид лечение се нуждае вашата кожа и дали петната са просто козметичен проблем или са белег за нещо по-сериозно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти