Древно знание лекува всички хронични заболявания

Биляна Траянова

На 20 км след Харидвар по магистралата за Делхи забелязваме табела - Патанджали Йогпийт. Това е един от най-големите йога и аюрведа институти в Индия. Няма как да не опитаме да научим нещо направо от извора.

Институтът е създаден от една изключително вдъхновяваща личност - Свами Рамдев.

Неговата цел е да се запази хилядолетната традиция на аюрведа, да се практикува древното знание и да се правят нови и нови изследвания в областта на йога и аюрведа, а също да се произвеждат и аюрведични лекарства.

В този комплекс се помещават още колеж по Аюрведа и болница с капацитет 2000 пациента на ден. Високо квалифицирани и опитни преподаватели подготвят бъдещите лекари. Колежът е оборудвана с модерни лаборатории, колежаните имат на разположение общежития и ежедневно им се приготвя чисто вегетарианска храна.

Колежът и болницата са разгърнати на 2,6 хектара земя сред красива природа.

Аюрведа се изучава повече от 6 години. В този институт, повече от 50 млади аюрведисти работят над гигантска световна енциклопедия на лечебните растения, която според тях ще включва над 60 000 растения от всички краища на света.

Всяко живо същество на планетата се бори за оцеляване, ежедневно е старанието да се предпазиш от наранявания, или да се справиш с болка или друго неразположение. Нуждите ни за храна, вода и сън са така естествени… При настинка аюрведа ще ви предложи мед с джиндифил, куркума и черен пипер, разтворени в топло мляко. Така ще се справите с болно гърло и кашлица. Семената от целина ще помогнат при подагра и ревматоиден артрит.

Аюрведа е пренесла през вековете безценно знание, което трябва да запазим на всяка цена и което трябва да допуснем в ежедневието си заедно с йога и пранаяма, за да се чувстваме здрави, силни и енергични и за да останем дълго млади.

Аюрведа в превод от санскрит означава "наука за живота".

Това древно индийско знание за здравето е описано във Ведите.

Произходът на Аюрведа е проследен обратно до около 5000 г. пр.н.е.

Аюрведа е една от малкото системи на медицината, разработени в древността, и все още широко практикувани в модерните времена.   

Аюрведа терапиите са се променяли и развивали в продължение на повече от две хилядолетия. Тези терапии обикновено се базират на комплекс от билкови съединения, но има и трактати, въвеждащи минерални и метални вещества.

Древните Аюрведа трактати преподават също хирургични техники, включително ринопластика, перинеална литотомия, за зашиване на рани, и за отстраняване на чужди тела.

Аюрведичните лекари смятат физическата същност, психическата същност и личността като единици, като всяка е в състояние да повлияе на останалите. Това е един цялостен подход, използван по време на диагностиката и лечението, и е основен аспект на Аюрведа.

Друго твърдение на аюрведа е, че има канали (сротас), които са транспортни течности, и че тези каналите могат да бъдат отворени чрез лечебен масаж с помощта на масла и сведана (компрес). Смята се, че нездравите или запушени канали причиняват болести.

Аюрведа има осем начина за диагностициране на заболяването, наречено Нади (пулс), Mootra (урина), Mala (изпражнения), Jihva (език), Шабда (реч), Sparsha (докосване), Druk (визия), и Aakruti (външен вид).

Съвременната Аюрведа подчертава, че постигането на жизненост става чрез изграждане на здрава метаболитна система и поддържане на добро храносмилане и отделяне. Аюрведа също се фокусира върху упражненията, йога и медитацията.

Аюрведа следва концепцията, спорде която природните цикли (събуждане, сън, работа, медитация и т.н.) са важни за здравето.

Получаваме следния съвет за дневен режим от лекаря - аюрведист:

7 ч. - сън
1 ч. – душ, тоалет
1 ч.  – йога, пранаяма
2 ч. – с децата
2 ч. – емоции
1 ч. – забавление (релаксация)
1 ч. – готвене

Или иначе казано - следният график за деня: 

23.00 – 06.00 – сън
06.00 – 07.00 – йога, пранаяма
07.00 – 08.00 – тоалет, деца
08.30 – 17.30 – работа (9 часа работа)
18.30 – 20.00 – деца/готвене
20.00 – 23.00 – забавление + релакс

Съвременният човек се е отдалечил фатално от природата. Това означава, че се е отдалечил от знанието си за поддържане на състояние на здраве. Аюрведа свързва човек с природата и събужда вътрешното знание за здравословен начин на живот.

Какво лекуват чрез методите на Аюрведа в Индия?

Научете в новия епизод на "Без багаж", тази неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Много съпруги, но само една истинска любов!

В двора си отглеждам.. скъпоценни камъни

Градът, в който хората мечтаят, въпреки бедността

Палмовото листо, на което е записана съдбата ни

Какво е да си майка на 108 деца

Боклукът за едни - съкровище за други

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти