Днес студентите празнуват

Днес студентите празнуват
Снимка: Thinkstock

На 8 декември българските студенти празнуват. Това е празникът на младостта, който почитат често и тези, които отдавна са излезли от аудиториите, но в душата си са запазили еуфорията на празника.

Смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през 13 век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер. Но, да сме обективни - едва ли много от днешните студенти знаят това, но друга латинска сентенция гласи: "О, времена, о нрави!".

И все пак това е празник на младостта, на тези млади хора, които винаги са най-будната част от обществото не само в българската история – стига само да се вгледаме в отминалия ХХ-и век. За ХХІ-ия тепърва ще отсъжда времето, но последните месеци показват, че и в България, а и в цяла Европа студентите не се дават на натиска на политиците.

Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.

Тази година България отбеляза 122-годишнината от създаването на Алма Матер, така е призван да се нарича все пак само Софийския университет "Св. Климент Охридски". Да му отдадем почит отново в този ден, когато по стар стил е денят на патрона му. Решението за празника е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 година.

Отбелязването на празника е отменено след 1944 година и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 година празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

В столицата за времето между 24.00 часа на 08.12.2015 г. до 05.00 часа на 09.12.2015 г. се осигурява нощно движение по автобусни линии №№ 94 и 280, съобщиха от СО. “Метрополитен” също осигурява нощно движение на метровлаковете с интервал на движение от 40 минути.

Да не забравим, че на 8 декември по света датата се свързва и със смъртта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива основателя на Бийтълс Джон Ленън, но "Let it be", и не само тя, продължават да бъдат обичани песни по цял свят. Тази година е особено знаменателна с тази тъжна годишнина, но е и повод не само младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкова демократичен и справедлив свят.

Ето и една забавна история, описваща част от студентските неволи:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти