35 години без Джон Ленън

Джон Ленън
Снимка: Getty/Gulliver

"Животът е това, което ви се случва, докато си правите други планове"
Джон Ленън

На 8 декември се навършват 35 години от смъртта на Джон Ленън.

Музикантът е застрелян от свой почитател, търсещ известност, през 1980 година с 5 куршума около 22.50 часа пред дома си в Ню Йорк. Тогава Ленън е на 40 години.

Убиецът Марк Чапмaн убива музикалната звезда няколко часа след като е взел автограф от своя кумир. Трагичната гибел провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят.

Името на Ленън не се свързва само с музикалната му кариера, но и с глобалната кауза за мир на планетата.

Привържениците на Джон го помнят като талантлив музикант, певец, композитор, художник, писател и основател на знаменитата ливърпулска четворка „The Beatles". Характерна негова черта е и бунтарския му нрав. 

Един от най-емблематичните моменти в живота му е когато с втората си съпруга Йоко Оно организира протест по време на медения си месец през 1969 г. Двойката кани журналисти в хотелската си стая като демонстрация на несъгласие с войната във Виетнам.

Ленън се превръща в икона на хипидвижението, а неговите песни се превръщат в символ на идеята за световен мир и любов. Идеал, който изпълнителят следва през целия си живот.

Той е и един от основните автори на песни в "Бийтълс" заедно с Пол Маккартни. Макар групата  "Бийтълс" да се разпада през 1970 г., тя продава над 1 милиард албума по света. "Imagine" пък е най-популярният солов албум на Джон Ленън, който излиза през 1971 г.

Едноименната песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят. Тя е и официалната песен на правозащитната организация "Амнести интереншънъл".

Днешният ден е и празник на студентите. Голяма част от учещите във висши учебни заведения свързват датата 8-ми декември именно с тъжната годишнина от смъртта на Ленън. Тя се е превърнала в повод младите образовани будни хора да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкова демократичен и справедлив свят.

Прочетете още:

Йоко Оно със своя линия бельо за мъже

6 световни катастрофи върху чаши

Татковци, вдъхновени от децата си

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти