Днес празнуват имена, които носят победа

На 9 февруари почитаме паметта на Св. мъченик Никифор.

Днес имен ден празнуват: Никифор и Никифора.

Никифор е древногръцко име, което означава победител.

Никифор бил праведен християнин, живял в Римската империя през III в. след Христа. Неговият най-добър приятел бил свещеник на име Саприкий.

Един ден обаче двамата се скарали жестоко и повече не се видели няколко години. Никифор осъзнал, че от тази вражда никой няма полза и решил да поиска прошка от своя приятел. Саприкий обаче отказал да приеме извинението на бившия си другар.

След това настанали тежки времена за християните, тъй като императорът предприел сериозни гонения. Саприкий бил осъден на смърт. По пътя към екзекуцията Никифор излязъл от тълпата и отново поискал с все сърце прошка от Саприкий.

Свещеникът обаче не трепнал дори и преди смъртта си. Слугите надигнали брадвата над главата му и тогава Никифор за трети път помолил осъдения да се помирят. Той пак отказал, но в същия миг се отрекъл от Христос поради страха си от гибелта.

Тогава Никифор го запитал защо се отрича от Божията вяра и изкрещял, че самият той също е християнин. Така Саприкий бил освободен, а Никифор обезглавен. Делото на Никифор обаче е достойно за възхищение и затова след смъртта му църквата го обявява за светец.

5 места в България, за които не сте предполагали, че съществуват

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти