Днес празнуваме Кръстовден

Кръстовден е!
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

На днешния ден православната църква отбелязва празника, посветен на най-важния символ на християнството – Кръста Господен. След мъченическото разпятие Иисус Христос възкръсва и се явява на своите ученици. Затова кръстът се възприема като знак на вярата на христовите последователи и упованието им в безсмъртието на Господ.

Празникът е известен още като Въздвижение на Светия Животворящ Кръст Господен. В православните църкви на всички епархии се извършва Света Литургия като Светият кръст се изнася за поклонение.   

Почитта към кръста идва от времето, когато е живял император Константин Велики. През 312 г. той е потеглил с войските си към Рим, за да освободи града от тиранина Максентий.

Легендата разказва, че императорските войски били по-малобройни и затова той се помолил на Бог за подкрепа. През нощта в небето се появил кръст и надпис: "С този ще победиш".

На утрото императорът успял да победи злия тиранин и направил кръста емблема на вярата, а християнството станало официална религия в Римската империя.

През 326 г. царица Елена (майката на Константин Велики), предприела пътуване по светите места в търсене на кръста Господен. Мисията й се увенчала с успех и останките от разпятието били открити.

По заръка на императорската майка над пещерата до гроба Господен бил построен храм. Освещаването на този първи  молитвен  дом се случило на 14 септември 335 г. Оттогава до днес на този ден се чества Кръстовден, празника, посветен на християнския символ.

Според преданията, по нашите земи също се намира частица от Светия кръст. Местността, известна като Кръстова гора, е магическо място, на което се случват чудеса. Има вярвания, че ако се пренощува там в нощта срещу Кръстовден, болните оздравяват, а останалите ще бъдат здрави цяла година.

Народните обичаи отдават на празника голямо значение. Тогава семето се осветява, преди да бъде посято. Този ден отбелязва прехода към есенно-зимния сезон, когато денят и нощта се "кръстосват" и се изравняват по продължителност.

На Кръстовден се организират общоселски събори, на които се раздава курбан за здраве.

На този ден празнуват: Кръстьо, Кръстана, Кръстинка, Кънчо, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Ставри.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти