Днес настъпва Валпургиевата нощ - най-тайнствената вечер от годината

жена мистично магия
Снимка: Istock

Вечерта на 30 април срещу 1 май в Германия, Финландия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Чехия започва т.нар. Валпургиева нощ - християнски празник с езически корени. Празникът се чества като Walpurgisnacht в Германия и Нидерландия, Valborgsmässoafton в Швеция, Vappu във Финландия, Volbriöö в Естония, Valpurgijos naktis в Литва, Valpurģu nakts в Латвия, čarodějnice или Valpuržina noc в Чехия.

Християнският празник е в чест на света Валбурга - позната в Скандинавия като Валбори, Валпургис или Веалдбург. Родена е във Весекс през 710 г. Тя е племенница на свети Бонифаций, а според легендата и дъщеря на саксонския принц свети Ричард. Заедно със своите братя достига до Франкония, Германия. Решава да стане монахиня и заживява в манастира в Хейденхайм, основан от нейния брат Вунибалд. На 25 февруари 779 г. Канонизирана е за светица на 1 май с.г. и тази дата носи нейното име в шведския календар.

Исторически погледнато Валпургиевата нощ  възниква като приемственост на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството. Празнуването включва паленето на гигантски огньове в чест на настъпващата пролет. Оригинално древните викингски обичаи на плодородието са провеждани около 30 април и поради съвпадението с канонизирането на Валбори празненствата приемат нова форма.

Съчетаването на почитането на Валбори със силата на вековните викингски обичаи по посрещането на пролетта е възприето и на други места в Европа. Двата празника се смесват в единно цяло, което днес се нарича Валпургиева нощ.

В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират на деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта.

Смята се, че това е вечерта, в която се правят най-силните магии и бъдещето се предсказва най-точно.

Според старите езически вярвания вечерта срещу 1 май настъпвала пролетта, като обичаитеизисквали да се палят големи огньове, символизиращи смяната на сезоните.

жена мистично магия
Снимка: Istock

Преданието разказва още, че през тази нощ вещици и други създания на злото се събират връх Брокен в планината Харц, опитвайки се да попречат на идването на новия сезон.

Счита се, че през тази нощ може да се предсказва бъдещето, да се призовават на помощ висшите сили, както и да се влиза в контакт с мъртвите. Валпургиевата нощ е и най-подходящият период от година за провеждане на ритуали, които да ни защитят от злите сили.

Поверията казват, че през тази нощ може да се отървете от всичките си проблеми. Нужно е само да напишете на лист хартия онова, което ви тревожи, и след това да изгорите този лист върху пламъка на свещ.

Сънищата през тази нощ са пророчески, заради което е необходимо, колкото се може по-детайлно да запомните съня си, тъй като той предсказва предстоящи събития. Възможно е също сънят да ви помогне с намирането на решение за труден проблем.

жена мистично магия
Снимка: Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти