Ден за прослава на всички християнски светци и мъченици

Ден за прослава на всички християнски светци и мъченици
Снимка: Thinkstock

Произходът на празника Хелоуин е свързан с древните келти.

Те празнували своята Нова година – Самхайн в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. 

На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици,

Този ден обаче естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник в страните с голямо келтско население.

Днес 31 октомври е известен като празника Хелоуин и се свързва с маски, тикви, лакомства и различни номера.

В САЩ Хелоуин е на особена почит. Обичайно включва дейности като дълбаене на тикви, посещение на парти с маски, фойерверки, погаждане на номера, разказване на страшни истории и гледане на филми на ужасите.

Децата имат традиция да обикалят от врата на врата, преоблечени като приказни герои, и да си искат лакомство или ще направят пакост на домакините.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, принцеси и т.н.

Интересното е, че по традиция хората в Ирландия и Шотландия дълбаели репи, спомняйки си по този начин за душите, държани в чистилището. Но имигрантите в Северна Америка започнали да използват тиквата, която е много по-голяма и поради това - по-удобна за дълбаене.

Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника.

Разгледайте галерията ни, посветена на хелоуинските костюми на различни знаменитости от Холивуд, ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти