Дали не страдате от синдрома на прегряване?

Дали не страдате от синдрома на прегряване?
Снимка: Thinkstock

Милена Хаджииванова

„Аз съм майка на едногодишен син. Аз съм работеща жена с график 24/7. Имам собствен бизнес и много клиенти, които чакат резултати от мен. Аз съм съпруга и домакиня. Къщата ми винаги трябва да е подредена, а съпругът ми - обгрижен....”

****

“Чувствам се изтощена. Пулсациите в главата ми не спират. Главоболието за мен е ежеднение. Имам сърцебиене и високо кръвно налягане. Аз съм на 30, а вече се чувствам като клечка, която догаря, като батерия, която със сетни сили се опитва да зареди усройството, но все по-често не успява“.

Това са само няколко истории от дамите, с които работя. Знаете ли колко често чувам подобни истории? Поне два пъти на ден.

Все повече жени в България, а и по света, страдат от синдрома на тоталното изчерпване или т. нар. Burnout - прегряване и загуба на вкус към живота. Това се дължи най-вече на многото социални роли, с които съвременните жени са се нагърбили. Съвременната жена е едновременно майка, домакиня, съпруга, мениджър. Тя се грижи с еднакъв ентусиазъм както за домакинството си и децата си, така и за кариерата си. И най-лошото е, че смята, че трябва да е перфектна във всичко.

До голяма степен за зачестилите проблеми с прегряването при жените в България допринася и културата на българина. У нас се толерира жертвоготовността, скромността. Ние сме култура, която толерира слабостта. Успелите и изявените жени не са добре приети.

В този ред на мисли жената от дете е възпитавана, че трябва да поставя всичко и всички други пред себе си – нуждите на децата, мъжа, дома, кариерата са по-важни от нейните собствени нужди. Тя е родена с мисия, а именно - да се грижи за тях. По този начин тя съвсем доброволно се лишава от нещата, които ѝ носят удоволствие, за да доставя удоволствие на другите. Това мислене я поставя в ролята на жертва.

Случвало ли ви се е да си казвате:

✘ Мога да се справя с всичко сама

✘ Трябва да постигам повече

✘ За да съм добра майка, трябва да готвя всеки ден, да приспивам децата си всяка вечер с приказки и песни, да играя с децата си в парка

✘ Редно е да поставям другите пред себе си. За себе си ще мисля после

✘ Трябва да съм перфектна

✘ Не мога да си позволя да бъда слаба

Етапите на израстване при жените

Най-често жените минават през няколко фази на съзряването си:

✔ Ранна фаза на кариерно израстване – през 20-те години от живота

✔ Период на трансформации – първите години на 30-те

✔ Установяване – създаване на семейство – втората половина на 30-те

✔ Постижения и стабилност – след 40-те

През всяка една от тези фази жената може да преживее прегряване. Най-често обаче това се случва, когато се появят децата и семейството. За всеки човек този период е различен, но с изместването на възрастта за раждане на първо дете, възрастта, в която жените най-често достигат състояние на прегряване са 30-те и 40-те години.

Как изглежда една прегряла жена?

Жените, които страдат от пълно изтощение, започват да губят вкуса към живота. Стават апатични, понякога сънливи. Спират да имат амбиции, мечти, желания. Промяната ги плаши. Свикват с дискомфорта и не могат да се отърват от него. Често стават негативни, оплакващи се, мрънкащи постоянно. Понякога този душевен дисбаланс води до посягане към алкохол или наркотици.

Стига се дори до момент, в който жената се превръща в пълна развалина и усеща, че е загубила битката с живота. Често в тази битка падат и невинни жертви като децата, партньорът, приятелите.

Как да се справим с прегряването?

Най-добрият начин за една жена да се справи с прегряването е да има силен партньор до себе си. Стабилната връзка държи човека на повърхността и не му позволява да потъне. Когато мъжът до жената е силен и й е опора, той няма да подкрепя жертвеното й поведение.

Осъзнаването на собствената значимост, внимание към нещата, които “зареждат батерията” периодично, начин на живот, който позволява доставянето на удоволствие – това са все стъпки за превенция или преодоляване на синдрома.

Но и в тази “битка” жената не е необходимо да доказва, че може да се справи сама. Напоследък има все повече култура по отношение на психологическа подкрепа и/или коучинг.

И в двата случая е необходимо да се потърси добър специалист, който няма да има функцията да дава преки отговори или съвети, а да задава правилните въпроси.

Той ще създаде пространство, в което жената да изследва собствените си приоритети, да пренареди важните неща, да изхвърли ненужното и да се балансира.

Балансът и хармонията вътре в нас е това, което всъщност ни поддържа живи!

Прочетете още:

Признаци на стрес
Симптоми на стрес при децата
Как да престанем да се храним емоционално
Тялото ни сигнализира, че страда
Стресът влошава алергията
Можем ли да погрознеем от стрес
Срещу стрес – оцветявайте!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти