Да пренесем Средиземноморието вкъщи

Да пренесем Средиземноморието вкъщи
Снимка: Thinkstock

Л. арх. Светослав Стойнев

Представителите на семейство Кипарисови (Cupressaceae) са вечнозелени дървета и храсти, които се срещат навсякъде в Европа, Америка, Азия - главно в субтропичния пояс. Семейството се разделя на 4 основни подсемейства, като три от тях са по-известни и сигурно сте ги срещали в България, а именно: Кипарисови, Туя и Хвойна или Смрика.

Кипарисови (Cupressoideae)

Безспорно най-красивото и впечатляващо дърво е именно кипарисът, който се използва от хилядолетия по Средиземноморието. Произхожда от Мала Азия, Кипър, Северен Иран. Достига височина от 20-30 м.

Според легендата в Древна Гърция, Кипарис е митична фигура, приятел на бог Аполон, който го е превърнал в дърво, за да скърби вечно за гибелта му. Остров Кипър получава наименованието си именно от дървото Кипарис, според друга версия.

В Римската империя започва да се отглежда като декоративно дърво, след което римляните го разпостраняват в цялата империя. Така от древността кипарисът продължава да бъде популярен и в наши дни. В този ред на мисли, споменавам латинското му наименование - Cupressus sempervirens.

Използване

Кипарисът е топлолюбив и светлолюбив вид, който не е взискателен към почвените условия. В България успешно се развива по южните и топли райони – Бургас, Пловдив, Кричим, Сандански. При температури от -20°C частично започва да измръзва, което го прави неподходящ за използване в северна България и София.

Други видове от това подсемейство са Аризонски кипарис, Лъжекипарис. Те са студоустойчиви и невзискателни видове и успешно се развиват навсякъде в България.

Туя (Thujoideae)

Макар туите да са от семейство Кипарисови, те са от друго подсемейство, което не притежава декоративните качества на Кипариса и не можем да наречем туята кипарис, въпреки, че повечето хора правят тази грешка.

Разбира се, туите се използват широко в озеленяването, поради невзискателността си към температурите и почвените условия. Притежават различни вечнозелени колоновидни или кръгли форми, което ги прави едни от най използваните видове. Могат успешно да се превърнат в живи плетове като се регулира желаната височина и широчина чрез резитби.

Често се срещат като солитери (самостоятелни единични растения), които служат за акцент към скални кътове и алпинеуми и др., в комбинация от ниски кръгли с високи форми.

Два са основните рода Туя (Thuja):

- източна туя и западна туя.

Ето и някои примери на западната туя, която има десетки форми.

- кръгли форми: Danica, Reingold, Golden globe, и много други
- колоновидни форми: Smaragd, Columna Brabant.

Хвойна или Смрика (Juniperoideae)

Използва се широко у нас в градските пространства. Стелещ се бавнорастящ вид, който е изключително непретенциозен. Можете да го видите жив, засаден с години в бетонови цветарници, без никой да ги полива.

Видове: Синя и червна смрика, Сабина, Виргинианска смрика и много други.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти