Да помечтаем с Мира

Мирослава Кацарова
Снимка: Явор Димитров

Крeмена Димитрова

С гласа на Мирослава Кацарова свързвам най-красивите си мигове. Дали я слушам как води с нежност, любов и топлота любимите ми радио предавания за латино джаз и гласовете в джаза по единственото смислено радио Джаз ФМ, или в открадната вечер съм успяла да ида на неин концерт, или просто съм си пуснала някой от прекрасните ѝ албуми. Всичко, което прави Мира, е като докоснато от ръката на фея, имаща способността да превръща делника в празник, всекидневието в сън, копнеж и мечта. Животът става красив като на кино!

"Кино" е и най-новият проект на великолепната Мирослава Кацарова. Toй включва поредица от концерти в страната с избрани филмови парчета, както и издаването на албум с композиции от обичани и знакови филми, освежени с нов аранжимент и интерпретирани от магическия глас на Мира. За албума, джаза и киното си побъбрих с нея и честно да ви кажа, вече знам как ще звучи идващата есен – с топлината на един глас, сгряващ като кубински ром и омаен като вечер под звездите на Фамагуста.

Мира носи магнетично и харизматично излъчване като на кино актриса, в същото време е искрена, чувствителна и респектиращо интелигентна. За мен тя е истинска перла. Черна перла, родена в бурно и дълбоко море. Чуйте я!

- Как се роди идеята за проекта CINEMA?

Миналата година ми попадна един много красив албум на нюйоркския джаз пианист Аарън Паркс, който се казва Invisible Cinema. Докато слушах музиката, която е много асоциативна, богата на образи, осъзнах, че наистина тя е част от историите ни, от фантазиите ни, от мечтите и копнежите ни. Тя се превръща в саундтрак на живота ни и преживяванията ни. А за киното и то смисленото кино, музиката казва понякога повече от диалозите и дори често продължава свой автономен живот отвъд разказаните от режисьорите истории. Замислих се за това, че имам дълъг списък с любими филми и с красива музика, която ме е вдъхновявала и която бих опитала да изпея, и да претворя по мой начин. Писах писмо на Еко, с когото работя от много години, и с когото сме приятели, в което му описах всичко - филми, песни от филми, инструментални фрагменти и му предложих да преработим този музикален материал. Така се започна...

- Какво включва проектът?

Осъзнах, че повечето и дори всички филми, от които сме взели музика, са европейски – "Говори с нея" на Алмодовар, "Криле на желанието", "Пина" на Вим Вендерс, "Един мъж и една жена" на Клод Льолюш, "Ново кино Парадизо" на Торнаторе, "Бразилия" на Тери Гилиъм. От някои от филмите взех готови песни и направихме нови аранжименти. Върху това най-усърдно и безкомпромисно работиха Веселин Веселинов Еко и Мирослав Турийски. А други, като Cinema Paradiso, например, преработихме и ги превърнахме от инструментални теми в песни със специално написани текстове. За темата от "Ново кино Парадизо", чийто композитор е Енио Мориконе, текст на български написа вълшебният и много любим поет Елин Рахнев. Така стана една компактна, деликатна и по-обрана програма с няколко тихи, но смислени кулминации и с много красива музика, която винаги е удоволствие да изпълнявам.

- Кои са филмите, които те вдъхновяват?

Списъкът, разбира се, е дълъг, но последните филми, които ме накараха да разсъждавам дълго, след като ги гледах, и после отново поисках да видя, са "Великата красота" на Сорентино и "Най-добрата оферта" на Торнаторе. Изобщо обичам италианското кино. Фелини ми е като учител за много въпроси, които си задавам. Книгата "Аз, Фелини" ми е една от онези, които където и да отворя и когато и да отворя, прочитам важни за мен неща. Общо взето,  режисьорите, които съм си избрала за програмата CINEMA са мои любими разказвачи на истории.

- Предпочитани филмови композитори?

Естествено, без да се притеснявам, че ще прозвучи като клише - Мориконе и Джон Уилямс. Но във филмите доста често се чуват познати и класически песни. Например, бих направила концерт само с музика от филмите на Уди Алън. Това е джаз в чистия, в класическия вид. Самият Коул Портър често е използван да звучи във филми, същото е с Антонио Карлос Жобим. Понякога има музика, чийто композитор е напълно непознат за мен, но така ме обсебва, че остава да ми звучи мелодията дълго след филма.

- До колко музиката е важна за историята на един филм? И обратно?

Аз казах, че понякога музиката казва повече от диалозите, музиката има способността да говори отвъд думите, да бъде абстрактна, да бъде пълна самата тя с образи... така че, тя е важно изразно средство за киното. А и сама по себе си музиката разказва истории.

- Как звучи българското кино, според теб?

Не мога да обобщавам. Не зная как общо да се изразя, но помня един филм на Иван Андонов с Невена Коканова, стар, "Отклонение" се казва, където музиката беше фантастична и после в надписите видях името на Милчо Левиев. Всъщност, така искам да звучат българските филми.

- Хилда Казасян имаше също проект с българска естрада, много от песните в него бяха от култови български филми. Има ли носталгия по хубавата българска песен?

Като се замисля, може би наистина има носталгия по смислената песен с красив и поетичен текст на български език. Силно вярвам и знам, че има много креативни музиканти и композитори в България, които създават красива и поетична музика и днес. Освен това, мен ме вълнува, както класическата музикална стилистика. така и модерни, иновативни стилове и тенденции в съвременната вокална музика и виждам, че това по света не е престанало да се случва. За съжаление, винаги има певци, които някак, меко казано, принизяват музиката до простащина, но медиите са тези, които в крайна сметка трябва да решават какво да звучи и какво да не звучи. Стремежът към крайна комерсиалност превърна обичайната ни музикална среда в грозна, дори пошла понякога. Но има кръгове, които са съхранили естетическите си ценности, които не разсъждават провинциално и извънградски, които пътуват по света и с духа си, образовани са, прогресивни са, чувствителни и умни са, и това са хора, които не са ограничени възрастово - те са хората, които със сигурност не представляват масовия вкус. И знам, че има качествена музика и днес в България, която се цени именно от такива хора.

- Кои филми харесват джаза?

Е, това вече го казахме. Филмите на Уди Алън.

- Има ли мода в джаза?

Модите не са за джаза, според мен, но има тенденции, което е различно и градивно. В Джаз ФМ говорим често за това, а най-хубавото е, че може и да се чуе. Така че слушайте ни.

- Какво би правила, ако не беше се отдала на музиката професионално?

Една от мечтите ми беше да стана психотерапевт и добре, че не се сбъдна, защото нямаше да мога. Но навярно бих се справила добре с преподавателска работа с по-зрели ученици, но в някаква друга система - където има диалогичност и преподавателят не е хладен и недостъпен авторитет, а аудиторията му - анонимна и изгубена, а е разигран античният модел - с малки групи и дълги разговори между преподавател и ученик. В това отношение съм утопист, макар че знам, че има такива места по света.

- Какво те зарежда?

Много неща са, слава Богу! Пътуване и разходки в непознати градове в чужбина, хубави книги, хубав филм, хубава музика. Срещи с приятели, разговори, нови хора, които ме вдъхновяват със световете си. Аз обичам живота във всичките му проявления - вкусна храна (обичам да готвя), хубаво вино, рокля, която ме изразява абсолютно необяснимо или обувки, с които крача така, сякаш откривам света. Но най-силно въздействие върху мен има любовта. Когато се чувствам обичана, съм вдъхновена, мога да летя високо, чувствам се красива, силна, нова, пълна, лека... и не спирам да се усмихвам.

- Лятото звучи като...?

Като боса нова, като песен на Майкъл Франкс.

Ако сте в Пловдив през септември или можете да отскочите до там, на 9-ти септември в двора на театъра ще можете да се насладите на концерта от поредицата "Кино". Очаквайте концерт и в София, както и излизането на едноименния албум, който Мира записва през август заедно със саунд-дизайнер, идващ специално от Мюнхен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти