Да отглеждаме целина и лук, вместо цветя у дома

Да отглеждаме целина и лук, вместо цветя у дома
Снимка: Thinkstock

Може би някой от вас знаят как могат от стар лук в домашни условия много лесно да си отгледат пресен такъв.

Става много лесно – главата кромид се потапя в малко бурканче или пластмасова чашка във вода и постепенно от корена прокарват бели „мустачки“, а отгоре почва да расте зеленината.

Със сигурност ви е правило впечатление, че в някои цветарски магазини продават и готови храстчета с люти чушки в саксии. Те са много лесни за гледане у дома, както и мента, джоджен и други подправки.

Днес ще ви дадем още няколко интересни предложения как можете да отглеждате вкъщи целина, чесън, че дори и ананас.

За ананаса обаче трябва да направим едно важно уточнение, че той може да се отглежда като декоративно растение. Отрязвате горната му част (тази с листата), засаждате я в саксия, като листата остават отгоре, поливате редовно, колкото почвата да не изсъхва, държите на слънце и чакате да почне да расте новата зеленина.

Що се отнася до целината, тя може да се отгледа много лесно – след като отрежете долната част, която е била по-близо до корена, и също като при стария лук, слагате във вода.

Постепенно ще видите как започва да расте свежата целина.

За всички растения, потопени във вода, е важно да сменяте или доливате вода ежедневно, както и да държите на пряка слънчева светлина. Ако сменяте водата по-често, ще избегнете лошата миризма на застояла вода. Можете и да държите растенията на терасата, за да избегнете евентуална поява на лош аромат в дома ви.

За отглеждането на чесън вече ви е нужна пръст. Засаждате скилидката, поливате редовно и когато започнат да растат първите зелени перца, ги подрежете, за да се развие кореновата система на растението по-добре и да пусне повече зеленина след това.

Получените чеснови перца можете да използвате за направата на домашен сос песто, за овкусяване на салати и различни гозби или за всичко друго по ваш избор.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти