Сменете мушкатото с лимонче

Да отгледаме лимон в домашни условия
Снимка: netinfo

Разнообразете китките в дома с нещо малко по-нетрадиционно и тропическо - посадете си лимон!

Лимонът е уникален плод, който просто пращи от витамин C, което, както знаем, е добре да приемаме редовно. С лимони се получават чудесни фрешове, може да го използвате и за сладки и за солени блюда, както и за коктейлите вечер с приятели. Ето ви достатъчно много причини да гледате лимон у дома, а ние ще ви дадем най-полезните съвети за отглеждането му.

Лимонът се размножава чрез семена и важно е да се знае, че те трябва да се засеят веднага след отделянето им от плода. Почвата в саксийката трябва да е от равни части пясък, градинска пръст и листовка (може да пробвате и само с градинска пръст). Никога не забравяйте, че лимонът е тропическа култура, което ще рече, че е много топлолюбив. Не бива да бъде оставян на температура под минус 4 градуса и не повече от 20-25. Ако до четири седмици след засаждането, семената не растат, значи трябва да ги изхвърлите и да опитате отново.

Друго, което е важно да се знае за отглеждането на домашен лимон от семка, е, че той трябва да се облагороди, тоест да се присади към стъбълцето на порасналия лимон клонче от вече облагороден храст. Ако не се стори това, може да очаквате вашият лимон да цъфне след 10-20 години и плодовете му да бъдат доста неприятни. Затова, когато стъбълцето в саксията стане дебело колкото молив, трябва да започне облагородяването чрез присаждане. То е същото като при плодните дръвчета, като най-добре е да се използва клонче от спяща пъпка, тоест откъснато през периода юли-август.

През зимата е нужно да се погрижите лимончето ви да не измръзне, тоест да стои на минусови температури. Щом присадникът израсте 15-20 см, той се съкращава, за да се образува по-ниско, но симетрично разклонено дръвче.

Домашният ви лимон ще влезе в плододаване някъде след третата година. Важно е да знаете, че храстът трябва да се запази нисък, затова го подразвайте два пъти в годината - пролет и есен. Клончетата, които са давали плод, се отрязват ниско - на една-две пъпки, а на безплодните клончета се правят пръстеновидни изрезки на кората, за да спре нарастването и да се предизвика образуването на плодни разклонения. За по-доброто плододаване може да изпробвате изкуственото опрашване на цветовете - леко допирате с памук тичинките, а след това близалцата на разтворените цветове на лимона.

Летните месеци дръжте лимонения храст най-добре на открито, на шарена сянка. Лимоните могат да летуват и на източен или на северен балкон, където са запазени от силно слънчево нагряване, понеже на слънце листата избеляват. Не забравяйте, че лятото трябва да поливате често и обилно лимона.

Споделете вашият опит с отглеждането на тропически растения!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти