Честита Баба Марта

Честита Баба Марта
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

На 1-ви март посрещаме началото на първия пролетен месец, който идва с песен на пойни птички, слънчеви лъчи и едва наболи лалета, зюмбюли и нарциси. На този ден, ние, българите, празнуваме един самороден празник – триумф на народните представи за възраждащата се природа през пролетта.

Според обичая, днес всеки трябва да се накичи с червено бял усукан конец, за да бъде здрав и щастлив през цялата година. Ако имате домашни или селскостопански животни, накичете вратлетата на малките с “гердани” от пурпурни конци, преплетени с бели нишки, за да са здрави и плодовити.

Обичаят за изработване на мартениците се свързва с древната история на България. Според някои етнолози, традицията идва от времето на траките. Предполага се, че в тяхната езическа обредност са съществували ритуали за връзване на усукани бели и червени вълнени нишки като символ на здраве, плодородие, дълъг живот и изобилие.

Съществуват и няколко легенди, които свързват червено белия символ с основателя на България Хан Аспарух. Едно от поверията разказва, че когато прабългарите достигнали Дунав и долината отвъд реката, те били омагьосани от красивата природа и решили да основат на това място нова държава. За да е светло бъдещето, жрецът трябвало да направи жертвена клада във възхвала на бог Тангра. Обичаят бил кладата да се запали с клонче от изсушена билка, която не се срещала по тези земи.

Докато ханът и приближените му се чудели как да изпълнят традицията, на рамото на владетеля кацнал сокол, изпратен от сестра му Хуба. Тя останала в бащините си земи, но сънувала сън, че брат ѝ има нужда от свещеното клонче. Соколът достигнал в България точно на 1 март с прикрепена на крачето клонка от чудодейната билка. Стръкчето било завързано с бял конец, който се обагрил с кръвта на ранения сокол, прелетял хиляди километри. Хан Аспарух запалил кладата според традицията, а с конеца се закичил за здраве.

В народните обичаи Баба Марта се описва като старица с променлив характер – ту е люта и студена, ту слънчева и топла. Когато е ядосана, старата жена изтупва престилката си и оттам се изсипва сняг, а когато е доволна, се усмихва и навън е топло и грее слънце. Затова дните на месец март са различни, а времето се променя много бързо.

Цветовете на мартеницата изразяват символиката на бялото, чистото, снежното, невинното начало и червеното, огнено, жизнерадостно продължение. Белият цвят е ангелски светъл, а червеният носи послание за любов, слънце и течаща във вените кръв.

Днес е 1-ви март, началото на пробуждането на природата. Днес закичете с мартеница децата си, близките и приятелите си, дома си и себе си.

Честита Баба Марта! Нека си пожелаем здраве, плодородие, дълголетие и късмет! 

Нека си припомним как да си направим мартеница ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти