Няма бау, няма мяу: запознайте се с кучето, което може да говори

куче
Снимка: iStock

Запознайте се с Бъни – тя е шепадудъл (кръстоска между немска овчарка и пудел) и живее като всяко друго куче с любящ стопанин. Единствената голяма разлика е, че може да говори.

От около две години насам стопанката ѝ Алексис Девайн я учи да използва сложна система от бутони с думи и фрази, с които Бъни да комуникира.

Алексис казва, че още в началото е разбрала, че Бъни е направена да говори.
40-годишната художничка и дизайнерка на бижута, г-жа Девайн, е проучвала усилено темата за комуникацията на кучетата месеци преди да се появи Бъни.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I Am Bunny (@whataboutbunny)

По време на проучването си тя попада на Instagram страницата на логопеда Кристина Хунгер, която документира как собственото ѝ куче Стела започва да развива своя речник.
Стела направила звукова дъска, съставена от кръгли бутони, всеки от които озвучава дума при натискане. Чрез натискане на копчетата, които заедно образуват структурирани изречения, Стела общува на английски език.

Впечатлена от прогреса на Стела, Дивайн купува няколко бутона, за да види как ще реагира Бъни. Поставя ги върху шперплат и впоследствие продължава да увеличава бройката им. Сега Бъни има над 70 бутона с думи като "навън", "плаж", "мама" и "вода", организирани в групи от свързани фрази.

„Моята теория е, че тя запомня мястото им като на клавиатура. Също както пианистите могат да свирят невероятна музика, без да гледат клавишите. Нещо като мускулна памет“, казва Алексис пред The News Tribune.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I Am Bunny (@whataboutbunny)

Свободната комуникация помага много на Алексис, особено когато става въпрос за болка.

Веднъж след разходка, Бъни натиска бутона „ядосана“. „Защо си ядосана?“ я пита Алексис. След това Бъни натиска „ох“, „непознат“ и „лапа“. Така Алексис разбира, че кученцето има чужд обект в лапичката. За нейна огромна изненада в една от лапичките на кучето се е забило лисича опашка, която може да проникне в кожата на кучетата и се налага да се направи операция, за да бъде извадена.

Разбира се, комуникацията е полезна и за всекидневния живот между стопанин и куче. Също е и забавна, понякога объркваща, но винаги изумителна.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I Am Bunny (@whataboutbunny)

Сега Бъни е част от изследване на Лабораторията за сравнително познание към Калифорнийския университет в Сан Диего, което има за цел да разбере как кучетата разбират езика. "Това всъщност е отворено проучване. Така че всеки, който се опитва да научи животното си да общува, може да се включи и да предостави данни", обяснява Алексис.

Бъни е сензация в социалните мрежи, осбено TikTok, където има почти 6.9 милиона последователи. Там са документирани и много от нейните разговори с Алексис.

 

@whataboutbunny

So proud of herself😂🥺 ##talkingdog ##mydogtalks ##soproud ##foryou ##dogsoftiktok ##exploration

♬ original sound - I am Bunny

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти