Благородници, простолюдие и роби

Благородници, простолюдие и роби
Снимка: netinfo

Биляна Траянова

След поредица от затворени летища заради изригнал вулкан на о-в Ява, успяваме да стигнем до единадесетия по големина остров в света, населяван от 96 етнически групи, които говорят на 78 различни езика.

За първи път попадаме на Сулавеси. Един от 17-те хиляди острова на невероятната Индонезия!

Островът е разделен на 6 провинции. Решили сме да обходим една от тях - Южен Сулавеси. Защото тук е иконата на Индонезийския туризъм – Земята на Тураджа.

Пътуваме почти 9 часа. Не са причина задръстванията, а тесните пътища и многото завои. Автомобилите се движат с най-много 40 км/ч.

Тураджа ни стъписват. С всичко тяхно…

Къщите им са причудливи, наричат ги тонгокан. Първо са качени на кокили, второ – бамбуковите им покриви са… обрасли с безброй цветя и треви.

Какво кара хората тук да издигат подобни къщи? Признаваме – впечатляващи са!

Тонгконан се издигат на високи дървени пилони, декорирани с характерни червени, черни, жълти изящни дърворезби по външните стени. Тонгконан са в центъра на социалния живот. Изграждането им е къртовска работа и обикновено се прави с помощта на всички членове на семейството. Всяка дърворезба получава специално име. Общи мотиви са животни и растения, които символизират определени добродетели.

Другото изумително у Тураджа е отношението им към смъртта.

Смъртта има своето сериозно място в живота на местните. Погребението е ярка, няколкодневна церемония и разходите по нея са твърде големи. Раздялата с починалия може да продължи с години, докато трупът лежи в съседната стая в очакване на всички близки да се върнат у дома за погребението.

За Тораджа семейството е свещено.

Семейството е основната социална група в обществото на планинците. Всяко село е едно голямо семейство. В големите фамилии има изключителна взаимопомощ – във фермата, при купуване на биволи, при изплащане на дългове, при плащане на обучението на децата… Съвсем в реда на нещата е чичовци и лели да плащат за образованието на племенниците. А по-късно тези пораснали деца ще се погрижат за остарелите си благодетели.

Обществото на Тораджа е било разделено на три социални класи - благородници, простолюдие и роби. Робството е премахнато през 1909 г. от правителството на Холандска Индия. Класата се наследява от майката. Било е недопустимо да се ожениш за жена от по-ниска класа. Ако обаче се ожениш за жена от по-висока класа, това означава подобряване на състоянието на следващото поколение. И до днес класата на благородниците се отнася снизходително към хората от простолюдието, с цел да се поддържа престижа на семейството.

Друго, много типично за Тураджа, са огромните пазари за биволи и по-точно – водни биволи. Отглеждането им е процъфтяващ бизнес. Биволът е най-важното животно в живота и културата на народа Тураджа, заради участието му в жертвоприношенията и ритуалите на погребалните церемонии.

Социалният статус на Тураджа се определя по броя притежавани биволи. По време на погребалната церемония семейството на мъртвия ще убие колкото се може повече биволи. Колкото са повече, толкова по-силна ще бъде душата по пътя ѝ към отвъдното.

Цената на един бивол варира в зависимост от размера, шарката, вида на рогата, формата на гърбицата. Ако един черен бивол струва 3000 щатски долара, то бивол на бели и черни петна ще струва 10-15 пъти повече. Точно тези са най-ценените.

Тураджа използват бивола като финансов индекс. Ако някой иска да купи земя – цената се измерва в биволи.

Кучешкото се използва за храна в тази част на Индонезия и може да се поръча в определени ресторанти.

И въпреки многото чудатости на Тураджа, най-невероятните прояви на етноса са техните погребални церемонии и начините, по които погребват своите покойници. 

Тураджа обърка всичките ни понятия за съвременност и общество.

Следва продължение...

Гледайте новия впечатляващ епизод за Тураджа в събота, 31 октомври, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

Какво ще се случи в епизода можете да видите в следващите 2 видеа:

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.

* * *

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

В съседната стая спи мъртвец

Островът ни повика

Необикновеният дом на романтиката

Флиртове на 15 метра дълбочина

Не се качвайте на магаретата!

На лов за приключения в Малта

Да избягаме в Болоня

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти