Битката за климатика

Битката за климатика
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Климатикът е най-големият враг на междуколегиалните отношения.

Той може да скара довчерашни приятели, да превърне кротки служители в озверели маймуни и да накара едно миролюбиво момиче да крещи от 2 сантиметра в лицето на свой колега.

Проблемите започват още при 25 градуса, но прерастват в истинско сражение с кламери, химикалки и телбод, когато термометърът покаже 39 градуса, като последните дни в нашата мила, родна страна.

Лагерите са два, ясно определени. Едните искат посред лято да се чувстват като посред зима – да им вее хлад и мраз от климатика, благодарение на които да охлаждат запотените си, морни тела.

Някои стигат до крайности, като застават на пътя на студената струя и се „обливат“ с нея точно след като са се прибрали отвън, където, както вече казахме, е истинска пещ.

Тези, студенолюбивите, са готови да жертват всеки един от другия лагер, да го стъпчат и обезвредят само и само онези, другите, да не стигнат до заветната си цел – копчето за изключване на хладната напаст.

От своя страна враговете на климатика имат едно просто желание – да знаят в кой сезон живеят и да не загинат от студ. През юли.

Те отказват да прекарват най-хубавите летни дни увити във вълнени шалове, с шушони на краката, докато се опитват да запазят и малкото им останало здраве след зимните простуди.

Някои, успели през зимата да не се разболеят, скоропостижно получават гнойна ангина от климатолюбителите, за да може да прекарат две седмици от юли вкъщи, без никакъв сладолед и студена бира.

Споровете между двата лагера са ожесточени и често полово определени, защото на мъжете все им е топло, а на жените все им духа.

Разбира се, това е напълно нормално, когато едните тежат поне 70 килограма и са с тениски и дънки, а другите са по има-няма 60 кила и са по потничета, прозрачни рокли с голи рамене и сандалки.

Какво казва здравият разум по въпроса с климатиците: За да не се оплакваме всички от ишиас и лумбаго, преди да навършим 41 години, до духащ леден вятър климатик не трябва да се седи.

Освен това разликата в температурата между вън и вътре не трябва да е повече от 7-10 градуса, иначе последиците за здравето ще са сериозни. И дори да не го усетите веднага, след няколко години „обдухването“ ще ви се върне със схващане и болки.

За да прекратите веднъж завинаги битките в офиса заради климатика, ето няколко съвета:

Ако влезете запотени отвън, не бързайте да включвате климатика на 15 градуса. Изчакайте 10-ина минути да се успокоите и чак тогава преценете дали си заслужава изстудяването. Все пак на хората, които се движат, им а е по-топло от на тези, които седят на бюрата си.

За да охладите помещението, което, съгласни сме, в горещи дни се налага, поканете топлолюбивите колеги на чаша кафе извън стаята. Нека климатиците работят на ниска температура известно време, а когато работещите се върнат, спрете духането.

Така ще имате хладно помещение и здрави колеги.

И последно – един от големите плюсове на нашата страна е, че има 4 сезона. Нека не превръщаме лятото в зима и обратно, човек все някога трябва да може да си носи новите рокли. 

Нямате климатик? Разхладете се с тези трикове

Коварството на климатиците

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти