Безкрайните пътища на душата

Биляна Траянова

Слънцето се е издигнало над главите ни и пречи на снимките. Вървим по брега на Ганг, някъде край Харидвар.

Внезапно вниманието ни е привлечено от странен мъж, седнал в прегръдката на огромно дървесно коренище. Целият е намазан със сив слой незнайна консистенция. Очите му са тъмни и дълбоки. Прилича на някого… Та това е Джони Деп в нова безумна роля с гениален макиаж!

Индийската културна история се обхваща повече от 4 500 години. Индия е известна със своето религиозно разнообразие с индуизма, сикхизма, християнството, исляма, будизма, джайнизма, които са основни световни религии, като най-разпространен е индуизмът.

В Индия кравата е свещено животно. В индийската култура, когато влизате в нечий дом, трябва да се събуете. Когато поздравявате някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичите и докосвате краката му с пръсти – така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете само това, което ще изядете, и да не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането.

Индуизмът е сложен за обясняване. Индийците не го оприличават като е религия, заради тесния смисъл на понятието. Неговата всеобхватност заобикаля човешкия ум. В много широк смисъл индуизма е начин на живот. От незапомнени времена местното религиозно съзнание непрекъснато го обогатява. Той е повлиян от стремежите и нуждите на човешкото общество във всяко ново време. Индуизма обхваща местните религии на Индия, които са били променяни почти непрекъснато с развитието на различни идеи и на потребностите на местните общности.

В резултат днес индуизма е смесица от секти, култове и доктрини, които са имали дълбок ефект върху индийската култура.

Странното превъплъщение на Джони Деп държи вниманието ни. Наблюдаваме го и първоначално не посмяваме да го снимаме. Не знаем какъв е нравът му, не сме наясно с ситуацията. Пътуването на въображението ни е рязко прекъснато от пошепване на гида: „Той е съгласен да говори с вас. Не мога да повярвам какви късметлии сте. Тези хора не говорят с никого…“

Чували сме много за хората, които изоставят светския живот и се отдават на смирено съществуване, далеч от суетата и материалния свят. Тези хора обикновено се оттеглят в планините. За съжаление, мъжът, покрит с пепел и носещ само лека препаска през слабините, не е Джони Деп. Наоколо няма снимачен екип освен нас.

Такива хора тук наричат садху. На санскрит означава "добро; добър, свят човек". Садху са религиозни аскети. Въпреки че по-голямата част от садху са йоги , не всички йоги са садху. 

Садху избират да се съсредоточат върху собствената си духовна практика за постигането на мокша чрез медитация и съзерцание на Брахман.

Садху често носят дрехи с цвят шафран, символизиращи саннйаса или техният отказ. Този начин на живот е отворен и за жени; женската форма на думата е sādhvī . 

Садху, които са оставили след себе си всички материални привързаности и живеят в пещери, гори и индуски храмове се срещат в цяла Индия и Непал.

Обикновените хора наричат един садху Баба. Думата баба  означава, баща, дядо или чичо в много индийски езици. Понякога се добавя наставката „джи“,  за да се получи обръщение с още по-голямо уважение към отреклия се бабаджи. 

Смята се, че днес в Индия има между 4 и 5 милиона садху и те са широко уважавани за тяхната святост.

Садху преживяват от дарения на обикновените хора. Въпреки това, почитта към садху в никакъв случай не е универсална в Индия. Особено градското население гледа с висока степен на подозрение на садху. Днес, особено край популярните поклонически места, представянето за садху може да бъде средство за придобиване на доходи от неблагочестиви просяци. 

Има и голи садху, наричани дигамбара или "облечени с небе". Те носят косата си в дебели расти наречени „джата“. Индийската култура се стреми да подчертае безкрайния брой на пътища към Бог, така че садху и разновидностите на традицията продължават, имат своето място.

Тази среща ни обърква. Как разбираш на крехките си 15 години, че твоят път е отшелничеството, не си познал любовта и тя не ти липсва, не помниш името си, никога повече не се връщаш у дома…

Пътищата, които една душа може да избере са много. Индия най-добре може да ни разкаже за това.

Гледайте новия епизод на "Без багаж" в събота, 12 март, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

За нея ти трябва цял един живот...

Как се чисти лоша карма

Живите богини, обречени на безбрачие

Изкуството да се шляеш

Ден, след който не можеш да заспиш

Как любопитството лекува страха

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти