Интервюто за работа наближава

Аз съм вашият човек
Снимка: netinfo

Християн Немски

И малки, и големи знаят, че намирането на работа в наши дни си е сериозна и трудоемка мисия, която може да бъде изпълнена само ако сме подготвени по най-добрия начин, за да убедим работодателя срещу нас, че точно ние сме носителите на пълния комплект от качества, които му трябват. Така че да запретваме ръкави още сега, за да видим къде са куцащите ни звена.

Солидна екипировка
Битката може да бъде спечелена само ако сме добре запасени за нея. Е, освен умения ни трябва и надеждно оръжие, което в случая ще се окаже нашата интелигентност, находчивост и бърза реакция. Задачата ви за домашно е поне да сте се запознали предварително с всички аспекти, обхващащи професията, за която сте избрали да се явите на интервю. Това ще ви предпази да не останете ''приятно'' изненадани от въпроси, чиито отговори не знаете - и така автоматично да се катапултирате в графата на неoдобрените. В ерата на интернет сме от немалко време и е редно да проучите в аванс мястото, за което кандидатствате. Разберете повече за структурата му и какви са отзивите за работата там. Повярвайте ни, тези данни само ще ви бъдат от полза, за да сглобите по-добре плана за действие в главата си.

Къде съм аз
Върнете се назад към натрупания досега работен опит и вижте къде са слабите ви звена в сравнение с изискванията към новата позиция. Затова, ако ще се налага да общувате с повече хора, подчертайте точно тези ваши качества, които сте придобили при предишните си професионални занимания. Бъдете уверени, но това значи да отговаряте компетентно на зададените въпроси, а лекият и премерен хумор също може да ви е от полза, стига да извлечете най-точния подход, за да го включите уместно в разговора с работодателя.

Златно правило
Най-важната част от занятието е да успеете да покажете по време на интервюто с какво вие като професионалисти бихте могли да помогнете за успеха на организацията или компанията, в чиито редици искате да се присъедините. Просто спрете само да повтаряте как новото работно място дава чудесни възможности за развитие, а дайте директни примери как вашата особа ще допринесе с реални резултати за подема на работния процес. Защото всеки обича конкретни решения, а не празни и сладкодумни увертюри. Не се притеснявайте и от по-неудобни въпроси от типа ''Защо сте напуснали предишната си работа толкова бързо?'' или ''Уволнявани ли сте някога?''. Отрепетирайте ги у дома и отговорете честно на тях, защото прямостта ще е вашият по-добър съюзник в сравнение с лъжливите версии, които рано или късно все някой ще използва срещу вас - и то точно, когато най-малко очаквате.

''Питай ме некое друго въпросче''
В края на повечето средностатистически интервюта за работа се стига до момента, когато работодателят с умерен тон ще отправи фразата ''Имате ли някакви въпроси?''. Само не отвръщайте с кратко отрицание, защото така ще оставите впечатление за незаинтересованост. Тук отново се заредете от вкъщи с две допълнителни питания, за да демонстрирате мнение и позиция. Сега е времето да отвърнете на въпроса с въпрос - като ''Какви са целите, които си поставя компанията през следващите месеци или година?'' или пък ''С какво най-много се гордеете в работата си?''. Повечето работни интервюта остават в съзнанието на провеждащия ги със своето начало или край. Акцентирайте на тези моменти и обобщете отново с какво вие ще допринесете за благото в новата професионална среда и защо искате да станете част от нея.

А относно въпроса с очакваното възнаграждение ви съветваме да бъдете директни и да намерите баланса между вашите реални нужди и икономическия пейзаж у нас.

На добър час от нас!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти