Аман от еколози!

Аман от еколози!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Изхвърляй боклука си разделно! Не използвай найлонови торбички! Не използвай дезодоранти! Пази дръвчетата! Пази зелените площи! Пази Планетата!

Това са само част от призивите, които може да се чуят и видят в пропагандата на екологичните организации. Аз обаче им казвам: "Стига, по дяволите! Наистина ми идвате в повече."

Често си мисля, че вманиачените еколози, които охотно пропагандират тези лозунги, ме мислят едновременно за идиот, глупак и невменяем. Всъщност, те като че ли считат всички хора, освен себе си, за такива. Защо ли? Защото екологичните призиви, дефинирани по този начин, са своеобразно размахване на пръст, като отчаян опит за дисциплиниране на някое непослушно и лошо възпитано дете. Че и дебилно на всичкото отгоре.

Нека направя едно уточнение: говоря за наистина фанатичните хора, на които им е фикс-идея, че всяко човешко действие, освен тяхното, е насочено срещу природата...

Защо тези хора непрестанно ме обвиняват, че не отдавам своя принос за спасяването, например, на ниската растителност в някой регион на Африка? Защо ми вменявят лична отговорност, че някой завод си изхвърля отпадъците в реката и аз, видиш ли, не заемам позиция?

И задавайки ми подобни въпроси, какво излиза, че те са по-важни от мен и че животът им е по-смислен от моя? Не мисля.

Бъдете сигурни, уважаеми читатели на този сайт, че четейки онлайн настоящия текст, правите много повече за планетата, отколкото самопровъзгласилите се еколози в някоя от лицемерните си еко кампании. Кампании, за организацията на които са изсечени немалко дървета, за да опишат проектите си на хартия, а когато някой им ги одобри за финансиране, се изсичат още дървета за рекламни материали, на които пише: "Спасете дърветата".

Крайно време е да се обясни на тези "зелени" човечета, че първо трябва да променят отношението към себе си, света и природата, а след това да променят мирогледа на останалите. Трябва да им е ясно, че ние, които не се занимаваме само с екология, също сме загрижени за средата, в която живеем. Това, че не споделяме маниакални еко идеи, ни дава възможност да опазваме природата с разумни действия. Така че, ако обичат, да престанат да ни въвличат в техните схеми.

И накрая, ще си позволя да перифразирам класика Ицо Хазарта, като се обърна към фанатичните знаменосци на еко идеите:

Запомни едно - екологията ми е много по-добра от екологията ти!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти