Амалипе: ПРОМЯНАТА е в образованите деца!

Амалипе промяната
Снимка: NOVA

Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ вече 20 години работи за по-доброто бъдеще на ромските деца и младежи, а покрай тях – и за цялата общност. Помагат им да опознаят и запазят своята култура и история. Помагат и на цялото ни общество да опознае ромската общност.  Поговорихме си с тях за каузата им и предизвикателствата, пред които се изправят.

***

Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?

Личната ни кауза, за която Центърът работи е успехът на всяко едно дете и неговото изграждане като личност, която да пребори негативните стереотипи и масовото обществено мнение спрямо ромите. Героите в нашата битка за преодоляване на тези стереотипи са успелите деца, които днес са дипломирани лекари, журналисти, бизнесмени и общественици. Целта ни е да покажем, че когато на едно дете се подаде ръка и му се даде шанс да успее, то може да сбъдне мечтите си.

Кои са промените, които виждате, работейки по своя проект, които ви доказват, че има смисъл от него?

Основната идея върху, която се гради нашият проект е активизирането на менторството и засилването на мотивацията за учене и увереността в успеха. С осигуряването на устройства за включването в учебния процес в електронна среда, проблемът е едва на половина решен. Когато липсват умения за работа с устройствата и нежелание за включване, то тогава усилията ни губят смисъл и уравнението остава нерешено. С активизирането на ученици наставници, които да подкрепят своите съученици и дори своите преподаватели за активно включване в образователния процес успяваме да ги накараме да се чувстват значими и да подпомогнем цялостно този сложен процес. Срещите с представители на бизнеса имат значителна роля в засилването на мотивацията и представяне на добрия пример, към които се стремим. Когато едно дете повярва в мечтите си, никой и нищо не може да го спре! Така ние им даваме мечти.

Вашата организация доказва, че образованието е оръжие не само срещу невежеството в малцинствените групи, но и срещу обществените предразсъдъци. Разкажете как започна всичко и с какви трудности се сблъскахте в началото.

Определянето на етикети и формирането на обществени нагласи е един сложен и трудно възвратим процес, който изисква много работа, за да бъде преодолян. Амалипе работи активно почти 20 години за тази промяна, която смятаме, че трябва да бъде изградена из основи, именно от образованието. Стремим се да работим за промяна на интеграционните политики, така че те да бъдат ефективни и адекватни спрямо реалната, а не преекспонираната ситуация в общността.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази социална инициатива помогна до момента на вашата кауза?

Кандидатствахме в ПРОМЯНАТА от една страна, заради медийната подкрепа, за да имаме възможността да популяризираме добрия пример и да подпомогнем този процес на ПРОМЯНАТА в обществените нагласи, защото има толкова много деца, които си струва да бъдат показани и да бъдат пример и на останалите като тях, които нямат смелостта да покажат себе си. От друга страна с ПРОМЯНАТА имаме възможност и да стигнем до много повече хора, които да се включат и в нашата активна кампания за събиране устройства за учениците, които нямат техника и остават изолирани от учебния процес. Кампанията „Стара техника за ново начало“ стартира почти веднага след екстремното преминаване в дистанционно обучение през март тази година, когато след проведено проучване от нас в училищната мрежа за достъпа до интернет, всъщност стана ясно, че 20% от всички анкетиране нямат устройства, за да се включат. Публикувахме списък на нуждаещи се от електронни устройства, в който за три дни се записаха близо 200 училища търсещи над 6500 устройства. Нашият призив към обществото да дарят ненужна за тях, но работеща техника за тези деца достигна до 70 дарители, които дариха близо 800 устройства, а те помогнаха на повече от 1000 деца! Надяваме се с помощта на ПРОМЯНАТА да достигнем до още повече дарители и така да бъдем в подкрепа на този труден, но жизнено важен процес. Защото ако социалните и икономически последици са видими сега, то последиците от затрудненията в образованието сега ще бъдат видими след време и много трудни за преодоляване. И както гласи и нашият апел – Детето, на което даряваш надежда днес, може да е лекарят, който спасява живота ти утре!

Със сигурност до момента ПРОМЯНАТА НИ помогна да достигнем до повече хора, и то такива, до които преди това нямахме тази възможност. ПРОМЯНАТА ни помогна и в професионален план. Членовете на екипа ни преминаха през изключително полезни обучения, знанията от които днес използваме активно. ПРОМЯНАТА ни среща със страхотни професионалисти. А споделеният опит ни помага да „порастваме“ и да бъдем по-полезни децата, за които работим.

Как се отрази кризата с COVID-19 на вашата организация?

Ковид кризата ни насърчи да търсим решения и да бъдем още по-активни в дейностите си, да намерим начини да бъдем максимално полезни на общността и да се напаснем към КОВИД реалността, която измени радикално ежедневието ни. Може би КОВИД кризата се отрази продуктивно на нашата организация, защото ни даде възможност да се развием в посоки, в които не предполагахме, че можем да бъдем успешни, като кампанията „Стара техника за ново начало“. Не сме и подозирали, че можем да достигнем до толкова хора и да помогнем на толкова деца пряко. Сега с помощта на ПРОМЯНАТА се надяваме да продължим все по-уверено, с безценната помощ на дарителите, които ни върнаха вярата в доброто и в това, че без значение от етническия си произход децата заслужат еднакво да имат шанс за по-добър живот и да имат равен достъп до образование.

Много от нас може би не се замислят, че за съжаление, не всяко дете има достъп до техника и интернет, за да провежда онлайн обучението си. Това ли е най-голямата пречка, която се опитвате да преоделеете тази учебна година? Има ли още деца, които се нуждаят от лаптоп или таблет?

С осигуряването на устройства, задачата се оказа наполовина решена, защото голяма част от учениците не могат да работят с тях, а и нямат мотивацията да го направят. Затова решихме да включим ученици наставници, които ние да обучим, а те от своя страна да помогнат на своите съученици. Продължаваме да търсим устройства, затова обявихме официално и рестарта на кампанията ни „Стара техника за ново начало“, която ще бъде активна, докато има необходимост от нея.

Пред какви други предизвикателства ви постави онлайн обучението, като организация, която се бори да задържи децата в училище?

Задържането на учениците в училище е сложен и продължителен процес, който ние се стараем да улесним, като направим училището интересна и мотивираща среда за развитие на личности преди всичко. Образованите деца са нашият приоритет, затова методите за задържане са разнообразни и все по-интерактивни в отговор на условията. Предизвикателство както за останалите, така и за нас е замяната на истинското общуване с виртуалната среда и липсата на физически контакт. Необходимо е да се напаснем с новите възможности, които електронните платформи ни предлагат и да се „дигитализираме“, за да бъдем адекватни със ситуацията.

Как действа вашата мрежа от ученици-наставници, която помага на по-малките с учебния процес? Успявате ли да въвлечете и родителите в училищния живот?

Ученците наставници преминават серия от онлайн обучения при нас, с които повишаваме техните организационни и дигитални умения. Стремим се да мотивираме и обучим тях, за да предадат те наученото с метода връстници обучават връстници, както и дори да съдействат на своите преподаватели. Самите наставници участват и в мотивиращи срещи с представителите на бизнеса, така че да могат да се припознаят в тях и да бъдат още по-вдъхновени да променят!

Един от основните методи за задържане на учениците в училище е работата с родители. С неформалната ни мрежа от образователни медиатори, на които указваме методическа подкрепа за работа в общността, достигаме до родителите, така че да можем да ги въвлечем активно в училищния живот и те да станат съпричастни на каузата ни за по-образовани деца. Едно хубаво нещо в дистанционното обучение беше, че активизира родителите, които един път привлечени да помагат на децата си, откриха също нови знания и обогатиха своя опит за работа с устройствата.

Успяхте ли да запознаете децата с професионалисти от IT сектора и други успели хора? Как протекоха тези срещи и вдъхновиха ли се учениците да поемат по собствен професионален път?

Методът за мотивация с добрия пример е от изключително значение за запалването на искрата при младите хора, които търсят да се припознаят и да изградят модел на подражание. Срещите с хора, които са успели по някакъв начин им дава мечти, а както споменахме, когато едно дете повярва в мечтите си, то нищо не може да го спре! Учениците се радват изключително много на тези срещи и планираме все повече такива и в бъдеще.

Прекрасно е, че се стремите да образовате ромските деца и младежи, но и да ги вдъхновите да опознаят и да запазят своята културна идентичност. Какво бихте казали на скептиците, според които двете неща не могат да се съчетаят?

Запазването на идентичността е важен фактор, за да се съхрани културното многообразие изобщо. Образованите деца и младежи трябва да имат шанса да развият своя потенциал, без да се срамуват от идентичността си и без да им бъде поставян етикет на база етнически предразсъдъци. Няма нищо по-ценно от традициите и културата на един народ и вярваме, че когато човек е образован и достатъчно уверен да покаже себе си, то не би имало пречка обществото да го възприеме и да промени възгледите си за целия етнос. Именно затова се стремим да има все повече образовани ромски деца, които въпреки условията, в които живеят, въпреки това, че нямат равен старт в образование и дори често нямат и никаква подкрепа да бъдат образовани, с много повече усилия и труд, успяват да преборят стереотипа.. Обществото има нужда да вижда повече от този пример, за да се увери, че това не са единици хора, а те са действителни, реални и са все повече и трябва всеки от нас да опознае от първо лице тези хора, а не да изгражда мнение от обществени нагласи.

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите „Амалипе“ ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти