Алма Малер - музата, която прелъсти Виена

Алма Малер - музата, която прелъсти Виена
Снимка: ИК "Емас"

„Музата на Виена“ от Каролине Бернард е историята на една от най-възхитителните жени на края на XIX – началото на XX век

Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота на толкова гениални мъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел. Наричали я „музата на деветимата творци“ или „вдовицата на четирите изкуства“ – Алма била съпруга, любовница и муза на най-знаменитите мъже на своето време, в мемоарите си злословела по адрес на всеки от тях и така и не е ясно дали изобщо е обичала някого. Днес това е без значение – нейният образ останал безсмъртен в творбите на влюбените в нея мъже, а историята ѝ е почти легенда.

Снимка: ИК "Емас"

Густав Климт, Александер фон Цемлински, Макс Буркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел – художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти - едни от най-великите творци на Виенския сецесион са били завладени от нейната красота, чар и интелект. Но дали това е донесло щастие в живота на тази необикновена жена, дали е удовлетворило копнежите на нейния неспокоен дух?

Снимка: ИК "Емас"

Алма, 17-годишната заварена дъщеря на художника Карл Мол, вече е добила славата на най-красивата виенчанка и е станала притегателна фигура не само в известния салон на своите родители. Израснала сред бохемата на Виенския сецесион, получила солидно за едно момиче образование, девойката се изявява като талантлива пианистка, тайно композира... И неминуемо става обект на интереса от страна на много мъже, известни и нетолкова известни.

След няколко кратки флирта, сред които и с Густав Климт, Алма среща Густав Малер, преуспяващия директор на Виенската опера, считан вече и за гениален композитор. След няколко седмици бурна любов идва тайният годеж, а после и сватбата, за която говори цяла Виена. Двайсет и две годишната Алма навлиза в този брак с очакванията за блясък и безкрайно щастие. И наистина, като съпруга на един от най-големите музиканти на своето време, тя води живот извън нормите на ежедневието, живот, за какъвто биха мечтали много жени. Но този живот има цена – Алма трябва да се откаже от своето аз, да бъде само блестящото допълнение към именития си съпруг...

Снимка: ИК "Емас"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти