Ако ви предстои интервю за работа

Всичко е в мои ръце
Снимка: Getty/Guliver

В тези кризисни времена всяка покана на интервю за работа никак не е за пренебрегване, но се оказва, че колкото по-нарцистично се държите, толкова повече работодателите биха ви симпатизирали.

До тези заключения са стигнали учени от университета в Небраска, които смятат, че  хората, обичащи себе си, много по-точно могат да покажат преимуществата си пред околните.

"Мъжете и жените, които се чувстват комфортно в своята кожа, в случая предават по-голяма убедителност и гласност на своите професионални качества", споделя професорът по управление на човешки ресурси в университета в Небраска Питър Хармс.

Експериментът бил проведен в две части. През първата били заснети 72 души, които, обаче, участвали във фалшиво интервю за работа. Анализаторите забелязали, че нарцистичните натури са много по-съсредоточени, спокойни и точно отговарящи на въпросите на работодателите.

В следващата фаза интервюиращият задавал по-логически и предизвикващи уменията задачи. И дори тогава, нарцистичните кандидати ставали още по-самоуверени и категорични в отговорите си за разлика от тези с по-ниско самочувствие.

"Ако вземете две личности с еднакви професионални умения, от които единият е по-усмихнат, контактен и бърз в отговорите си, а другият е притеснителен, плах и неуверен, то бъдете сигурни, че болшинството работодатели ще наеме първия типаж, въпреки еднаквата квалификация и опит на двамата кандидати", коментира Хармс.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти