Ако искаш да си по-щастлива, прави тези 9 неща!

жена щастие радост усмивка
Снимка: Istock

Днес ще си говорим за радостта. За чиста, неподправена радост, за усмивки и удоволствия, за лекота и спонтанност.

Всички ние, като отговорни възрастни, имаме работа, понякога повече от една, домашни задължения, семейни ангажименти, проекти, обещания, цели, приоритети... Къде намира място радостта в целия водовъртеж от задачи на ежедневието?

Популярна истина е, че за да изпитваме радост и да живеем живота си с удовлетвореност, трябва да правим повече от нещата, които обичаме. Често когато си говорим с приятелки или с хора, които се интересуват от израстване и личностно развитие, стигаме до тази тема. Звучи като нещо много просто, нали?

А знаете ли каква е изненадата ни, когато осъзнаем, че всъщност знаем много малко относно какво истински обичаме.

Ако не вярвате, спрете за момент и се опитайте без да се замисляте да изброите 10 дейности, които обожавате да правите. Много вероятно е да спрете след първите 3-4. Това е нормално поради няколко причини:

- Внушено ни е, че да изпитваме радост и удоволствие е егоистично;

- Взимаме прекалено насериозно ролята си на възрастни;

- Вярваме, че животът ни има смисъл само ако вършим разни полезни неща и се чувстваме продуктивни;

- Олицетворяваме се с чувствата на околните – „Ако децата/ партньора/ приятелите ми са добре, значи и аз съм добре“;

- Приели сме ролята на жертва/ мъченик и смятаме, че ни е отредено да страдаме и да срещаме само трудности;

- Заблуждаваме се, че веднъж да свършим цялата работа или да дойде някакъв друг ключов момент, ще можем да правим каквото си поискаме. Познайте какво – този момент така и не идва, а работа от всякакво естество винаги ще има.

Всички сме подвластни в една или друга степен на тези ограничения, но от нас зависи да направим малки стъпки към повече радост в ежедневието си.

Предлагам ви да направите следното упражнение – вземете един лист или любимия си журнал и химикал, седнете удобно някъде на спокойствие, където няма да ви прекъсват. Напишете в началото на листа:

„Списък с неща, които обичам и ми носят радост“

брак сватба писмо
Снимка: Thinkstock

Освободете съзнанието си от всякакви очаквания и притеснения дали го правите правилно, просто започнете да записвате едно по едно всичко, което ви дойде наум. Не си поставяйте ограничения, че нещо е много малко и незначително, или пък че рядко го правите.

Това не е лист с цели – приемете го като деликатно подпитване – какво иска душата ми, какво й харесва?

Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат:

1. Какво ми носеше радост като дете?

2. Какво обичам да правя когато съм сама или когато никой не гледа?

3. Ако времето/ парите не бяха проблем, какво бих правила по-често?

4. Ако имах един цял свободен ден без абсолютно никакви задължения, как щях да го използвам?

5. Какво ми липсва и как мога да си го дам?

6. Кой или какво ме кара да се смея и как мога да приветствам повече смях и забавление в ежедневието си?

7. Какво обичам на физическо ниво ( храни, напитки, спорт, движение, аромати, гледки, цветя, материи, ласки, природни явления)

8. Какво обичам на умствено ниво ( книги, предавания, видеа, блогове, упражнения, обучения, учене под каквато и да е форма )

9. Какво обичам на духовно ниво ( пътувания, изненади, хоби, музика, пеене, танци, изкуство, творчество, приключения, любов, приятелство, семейство, лично израстване, практики за баланс и обич към себе си ).

Призовавам ви да напишете 50 неща/ дейности.

жена цветя пролет
Снимка: Istock

Ако напишете 10-20, това е много добър старт и е достатъчно, винаги можете да се върнете и да добавите още. Ако пък надхвърлите 50 – чудесно, имате дълъг списък, от който да избирате.

След като сте готови със списъка, изберете 5 неща, които искате да направите през следващата седмица, които ще ви донесат повече радост в ежедневието. Запишете ги и се постарайте да си доставите тези удоволствия през идната седмица. Следващата седмица изберете други 5, а защо не и повече?

Хубаво е когато правите избраната дейност - например пиете силно, ароматно кафе сутрин в градината/ на балкона и прекарвате 15 минути сами със себе си на спокойствие – да си припомните, че това е нещо любимо за вас и вие си го давате. Това ще увеличи още повече удоволствието.

Забавлявайте се в процеса и утвърждавайте, че е ваше право да се радвате на живота. Ако искате да прочетете още по темата за радостта и баланса, вижте тази статия на личния ми блог.

Автор: Мария Тонева

ох на мама
Снимка: Личен архив

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти