8 март не е само цветя за мама - направи добро, дари за жени, претърпели насилие

8 март
Снимка: Thinkstock

На 8 март даряваме за жени, претърпели насилие! Фондация BCause се обръща към жените с призив за солидарност.

8 март не е само цветя и картичка за мама. Това е ден на жените и борбата им за равни права и достоен живот. Ден за женска солидарност. Направи дарение за Фонда в подкрепа на жени жертви на домашно насилие ТУК. 

28 жени са убити през 2018 година от своите бивши или настоящи съпрузи, партньори или от свой близък. 3 деца за убити от своите бащи. Това е статистика по информация от медиите. Всяка 4-та жена е била жертва на домашно насилие – психическо или физическо. Това е статистика на международните организации.

8 март
Снимка: Thinkstock

Българската държава няма официална статистика за насилието над жени у нас. Докато настояваме отговорните институции да събират адекватна информация, да оказват подкрепа на жертвите и да ограничат проявите на домашно насилие – животът продължава.  „Възпитателни“ шамари, контрол къде отива и с кого говори, забрана да ходи на работа, защото нейната работа е „да си гледа децата“. Или колежката, която идва с тъмни очила на работа, за да скрие насиненото око... Познаваш ли жени като тях?

Ани загубва бебе си, след като мъжът й я заключва бременна и само по хавлия на балкона през зимата, за часове. Това е финалът на поредния им скандал. Преди това е имало много други – крясъци, шамари... Едва след като помята, Ани събира сили да напусне мъжа си. Повече никога няма да допусне мъж до себе си.

Еми е майка на две деца и заради тях търпи. Не работи повече от десет години, няма свои пари. Няма къде да отидат. Едва събира сили да сподели с майка си. Но майка й казва, че „всяка жена трябва да си знае мъжа и дома“ и не я приема. „Всички се карат“, нормално е. Пък и той я обича, разбира се. Ако я удря, то е защото си го е заслужила – може да се старае повече. А и в малък град къде да се скрие. Трябва да замине надалеч. С децата. Без багаж, за да не бъде разкрита. Някой ден, може би...

жена тъга ръжна
Снимка: Thinkstock

Лили и съпругът й са юристи. Познават се от университета, а сега работят в големи кантори. Уважавани са и затова никой не бива да научава. Никой от приятели им не подозира какво се случва зад стените на дома им. Дъщеря им е мълчалив наблюдател. Това e голямата им страшна тайна. Един ден никой няма да повярва на Лили, че е „паднала по стълбите“. 

Познаваш ли жени като тях? Лайковете във фейсбук не са достатъчни. Психологическа помощ, юридическа защита, подслон, храна, обучение за започване на работа – всичко това струва пари. Те имат нужда от истинска помощ.

Направи дарение за Фонда в подкрепа на жени жертви на домашно насилие на ПЛАТФОРМАТА ТУК. 

8 март
Снимка: Thinkstock

Вина, загуба на вяра в себе си, самоубийствени мисли и опити за самоубийство, промяна в междуличностните отношения, са само част от последиците не само за жертвите, но и за децата, за близките в семейството.

П.У.Л.С. , Перник обобщава :
“Крайният резултат на насилието е, че жертвата е с осакатена, с непълноценна вътрешна сигурност. За жертвата на насилие светът е по-враждебно и несигурно място”.

Една жена, пострадала от домашно насилие, за да стигне до социалната услуга в областния център понякога трябва да пропътува  над 100 километра, да смени няколко автобуса и да плати над 20 лева за път, като всичко това ще й отнеме цял ден. За повечето от пострадалите това е невъзможно. За да не останат в ситуацията на насилие, без никакъв шанс да получат подкрепа, Асоциация НАЯ, например, създадава мобилна услуга в по-малките градове и в селата, където жертвите се консултират на място. Кризисните Центрове трудно покриват заплатите на специалистите и режийните нужди на защитените домове.

жена тъга
Снимка: Thinkstock

Асоциация НАЯ, Търговище: „От държавното финансиране (където го имат) не могат да се отделят никакви пари за текущите нужди на жените и децата – дрехи, постелки, перилни и почистващи препарати, санитарни и хигиенни материали. Това са изключително оборотни неща, които трябва да се зареждат ежемесечно и трудно се осигуряват пари за тях дори от частни и бизнес дарители”.  

Фондът, създаден от фондация BCause, е насочен към организациите, които предоставят подкрепа (юридически, психологически и социални консултации) и поддържат кризисни центрове за настаняване. Жените и техните деца получават сигурност и защита, емоционално възстановяване и социална рехабилитация. За да излязат от средата на насилие и да продължат живота си извън нея, им е необходимо окуражаване и вяра в самите тях и в техните възможности.

Кампанията се осъществява с медийното партньорство на Еdna.bg.

За повече информация: Фондация BCause, www.bcause.bg, Веселина Йорданова, експерт дарителски програми и фондонабиране

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти