5-те умения, които трябва да притежаваме, за да сме перфектни на работа през 2030-та

v
Снимка: Thinkstock

В работния процес настъпва все по-голяма автоматизация и в бъдеще, за да сме привлекателни за работодателите, ще ни трябват по-напредничави умения.

Именно затова британската фондация за иновации Nesta и Оксфордският университет са съставили доклад как промените в труда ще променят уменията, нужни за намиране на работа, през 2030 г.

v
Снимка: Thinkstock

На първо място екипът зад изследването е проучил кои работни позиции ще бъдат автоматизирани в бъдеще (например продавач-консултанти, шофьори на микробуси и администратори), както и кои ще стават все по-важни с навлизането на технологиите (сред които са и учителите, биолозите и медицинските сестри).

Те са сравнили кои качества са общи между тези професии, за които има перспектива да стават по-важни в бъдеще, както и кои качества ще са най-полезни, когато роботите започнат да заемат работни места.

Ето кои са петте най-важни умения, които ще ни правят конкурентоспособни и в бъдеще - вижте ги в галерията ни ТУК

v
Снимка: Thinkstock

Всичко това предполага, че качества като креативност, адаптивност и критичност ще са по-важни, отколкото, знания, тясно обвързани с професията.

Трудно е да се оспори, че умствените качества и способността за креативна мисъл трудно могат да бъдат прехвърлени в машина, докато физическите способности и знанията за извършване на точно определена дейност лесно могат да се заменят от роботи и изкуствен интелект.

Към галерията

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти