Младост, наивност и любов: три известни българки разказват за абитуриентския си бал

Мария Игнатова Стефани Обадяру Ива Екимова
Снимка: NOVA / Личен аврхив

Скъпи читателки, наближава един от най-хубавите български празници, който не само изпълва сърцата ни с гордост и вълнение, но и ни кара да си припомним с усмивка и мъничко тъга за онзи етап от живота ни, в който бяхме най-смели и безрасъдни, когато мечтаехме дръзко и искахме от всичко по много, тук и сега. 

Днес сме пораснали, уверени и успешни според своите собствени разбирания, разрешили сме част от дилемите, с които се измъчвахме като тийнейджърки, но нека си признаем: има въпроси, на които все още търсим отговор. Така дойде и идеята да си поговорим с три специални дами за абитуриентските балове, младежката суета и първите стъпки на едни бъдещи модни икони.

Представяме ви изповедта на прекрасните Мария Игнатова, Стефани Обадяру и Ива Екимова. Приятно четене!

Спомняш ли си как беше облечена на абитуриентския си бал и защо избра точно тази визия?

Стефани: Честно казано, много се колебаех за това каква да е роклята и цялостната ми визия и затова от края на 11-ти клас започнах да разглеждам най-различни модели рокли, като почти винаги се спирах на по-семпли и нежни рокли.. Винаги съм харесвала по-изчистените визии, но пък нещо в мен ми подсказваше, че трябва да има и доста акценти (като например камъчета или пък дантели). И така, към средата на 12ти клас, когато трябваше вече да бъда готова с избора си, ми дойде идея за рокля, която исках ми ушият, тъй като от няколко модела си бях избрала детайли.. Накрая роклята се получи не само много красива, но и доста ефектна благодарение на жената, която ми я уши.

стефани обадяру
Снимка: Личен архив

Мария: Завърших средното си образование в САЩ. По-точно Додж Сити, Канзас и моят бал беше всъщност classic all American prom. Роклята ми беше семпла, дълга, нежна и бяла, с мънистени презрамки, кръстосани на гърба.

Ива: О, да, съвсем ясно си спомням. Истински се вълнувах за бала. Бях си избрала модел на рокля с изчистен, елегантен силует. Тогава нямаше много голям избор на рокли и сама си го измислих. Открих в един магазин точния плат и го дадох на шивачка да ми я ушие. Беше дълга, права, червена рокля, плат ламе с цепка отпред. Мама ми оплете черен шал от много фина прежда, бях с черни ръкавици над лакътя. Най-големият проблем беше косата. Исках красив кок, но вече ме бяха избрали за момиче на късмета в Супершоу Невада и Дим Дуков ме бе подстригал. Така се явих на бала с каре в цвят охра.

Ива Екимова
Снимка: Личен архив

Кой е най-скъпият спомен от твоето завършване, който никога няма да забравиш?

Мария: Доста подробности ми убягват, но цялостното ми усещане бе, че съм попаднала сякаш случайно в тийнейджърска, американска, романтична комедия.

Бях по-скоро наблюдател, отколкото участник. Тогава все още не познавахме достатъчно тази култура, за да имам реална представа какво ме очаква.

Кавалерът идва да вземе момичето (не с мерцедеса на комшията, а със собствения си пикап), поставя “корсаж” (малко букетче) на нейната китка, отиват в училищния физкултурен салон, снимат се под арка, украсена с изкуствени цветя, танцуват на “Dancing Queen” и “American Pie”, избират се крал и кралица на бала, пият безалкохолен пунш. Официално купонът приключва към 22 часа, а естественото му продължение се случва по домовете или паркингите на градчето. Очарователна наивност и сантимент има във всичко това…

Стефани: Прекрасни спомени имам от завършването, които ще помня цял живот.. Най-скъпият спомен е може би сбогуването с преподавателите ми, след това в ресторанта, когато танцувахме всички... Все хубави спомени...

Ива: Преживяването със съучениците ми и учтелите ни. Изпращането в училище, а после на самия бал бях титулована като Мис Бал.

Какъв съвет би дала на своето 18-годишно аз?

Мария: Тъй като взех две учебни години за една, завърших по-рано. Бях едва на 16. Бих се въздържала да давам непоискани съвети на 16-годишен тийнейджър.

Стефани: Съветът, който бих дала на своето 18-годишно аз, е да не се ядосвам за глупости, а по-скоро да изживявам и ценя всеки един момент..

Ива: Да не спира да мечтае и да не спира да върви напред, да вярва и да действа.

Ако тази година беше абитуриентска, как си представяш своя бал?

Мария: По фицджералдски.

Младост, наивност, любов и обречени мечти.

Стефани: По-скромно, само с най-близките ми хора, без много шум, с повече положителни емоции и повече снимки.

Ива: Честно казано не съм мислила по този въпрос. Дъщеря ми бе абитуриентка само преди две години и преживях отново емоциите на завършването. Но, ако днес бях абитуриентка, може би щях да инвестирам в пътуване за бала.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iva Ekimova (@ekimovaiva)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти