"13 за късмет" и 13 причини да се потопите в света на Агата Кристи

агата кристи книга
Снимка: ИК "ЕРА"

Наричат Агата Кристи кралицата на криминалната литература, а за съвременните автори в жанра едва ли има по-висока оценка от това да бъдат сравнени с нея.

Днес, почти век след публикуването на първия ѝ роман, излязъл през 1920 година, произведенията на Агата Кристи продължават да се продават в огромни тиражи, преведени са на повече от сто езика и непрестанно печелят сърцата и умовете на поколения читатели.

"13 за късмет" е сборник с разкази, насочен именно към онези от вас, на които срещата с великолепното и необятно творчество на Агата Кристи тепърва предстои. И ако това е първата нейна книга, която ще разгърнете, ето какво трябва да знаете: тринайсетте истории, в които ще се потопите, ще ви срещнат с най-популярните персонажи, създадени от въображението на писателката и превърнали се в истински литературни легенди като Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и Харли Куин.

агата кристи книга
Снимка: ИК "ЕРА"

Разказите са кратки и без да преувеличаваме, можем да кажем, че тъкмо по тази причина са сред шедьоврите на Агата Кристи – създадени с изключително внимание към детайлите, брилянтни, сложни и предизвикващи ума на читателя загадки. 

Ако трябва да си послужим с актуален термин, бихме могли да кажем, че "13 за късмет" попада в голяма степен в категорията young adult литература. Използваме английското название главно, за да избегнем не дотам положително натовареното значение на българския еквивалент "детско-юношеска". В същото време обаче, книгата би била прекрасно допълнение в колекциите на онези от вас, които не просто познават творчеството на Агата Кристи, а са му верни почитатели.

Всеки един от тринайсетте разказа в "13 за късмет" сам по себе си би могъл да стане причина да откриете или преоткриете пълнокръвния завладяващ свят, който писателката създава. От мащабните разследвания на Еркюл Поаро, през елегантните дедуктивни методи на госпожица Марпъл, до мистериозния Харли Куин – всяка от историите е самостоятелна загадка, която се разплита често по най-неочакван начин.

агата кристи книга
Снимка: ИК "ЕРА"

Докато модерните криминални писатели залагат на динамика и мащабност, в романите на Агата Кристи царува логиката, която понякога е далеч по-впечатляваща като средство за изграждане на сюжет. А когато нещо изглежда невъзможно, ключът към разгадаването на мистерията често се крие в способността на персонажите не просто да се досетят, че нещо не се е случило, а да се досетят какво всъщност се крие зад него.

Ако например едно момиче е изчезнало от движещ се влак, най-логично е да се запитаме дали изобщо момичето се е качило във влака, независимо колко свидетели твърдят, че са разговаряли с него. Разрешаването на всяка от загадките в сборника "13 за късмет" напомня повече на разкриването на фокус, отколкото на полицейско разследване и тъкмо в това е тяхното очарование.

Белязани от времето, в което са създадени, разказите продължават да са интригуващи и за съвременните читатели – факт, който бихме могли да твърдим, е верен за всички творби на Агата Кристи. Може би тъкмо това, че носят атмосферата на една различна епоха, като същевременно се четат изключително леко и увлекателно, ги пренася извън рамката на жанровата литература, превръщайки ги в непреходна класика, която ще провокира любопитството на по-младите читатели към историческите събития от началото и средата на ХХ век.

агата кристи книга
Снимка: ИК "ЕРА"

Сигурни сме, че повечето от вас са гледали поне една от множеството кино и телевизионни адаптации по книгите на Агата Кристи. В ролята на Еркюл Поаро са влизали великолепни актьори като Албърт Фини, Иън Холм и Кенет Брана. Любимец на писателката обаче е друг от емблематичните ѝ персонажи. Мистериозният Харли Куин, който успява да повлияе на околните със самото си присъствие, е и – както признава лично Агата Кристи в своята автобиография – един от героите, за които е писала най-малко. 

Остроумна, изненадващо напредничава в много отношения (обърнете внимание на разказа "Непоклатимото алиби", за да се уверите в това) и елегантно иронична, Агата Кристи е сред писателите, в които всеки читател би намерил нещо за себе си. И дори "13 за късмет" да е първата нейна книга, която четете, уверени сме, че тя няма да е последната, но ще бъде напълно достатъчна, за да се убедите в това.

Романите на Агата Кристи се издават у нас от издателство "ЕРА".

Автор: Валерия Стефанова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти