Отбелязваме 120 години от смъртта на великия революционер Гоце Делчев

На днешния ден се отбелязват 120 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев. По този повод днес има чествания пред паметника на героя в града, носещ неговото име, на който ще присъства и президентът Румен Радев, предават от Телеграф.

Гоце Делчев е един от най-значимите национални герои и български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, като през целия си живот е воден от безкрайната обич към към народа и съдбата на Македония.

„След като сме се обрекли да загинем млади, трябва да вършим само добро като Исус, за да може нашият любим народ да ни се отплати с добро.“

Георги (Гоце) Николов Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско.

През нощта на 3 срещу 4 май селото е блокирано по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от Баница, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска, Гоце Делчев пада убит.

„Петнадесет часа турците не посмяха от куршумите ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата… Защото осиротяваше цял народ “, пише по-късно Пейо Яворов, цитирайки спомените на Димо Хаджидимов, припомнят от bulgarianhistory.org.

Гибелта му се възприема от съвременниците и историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти