12 неща, които трябва да ИЗТРИЕШ от профила си във Facebook

социални мрежи лаптоп
Снимка: Thinkstock

Фейсбук е сила и определено притежава власт над хората. Но всички знаем, че трябва да се внимава с властта. Знаем също, че има информация, която не е хубаво да споделяме, като например домашния ни адрес или къде точно учим или пък работим.

Скандалът, който се развихри тези дни около Фейсбук, накара много хора да се замислят за ролята, която тази социална мрежа играе в живота им. Мнозина бяха разтревожени за неприкосновеността да личните си данни и решиха да изтрият своите профили.

Но ако все пак не искате да изтривате профилите си, а просто да се погрижите за сигурността на личните си данни в мрежата, то просто изтрийте следните 12 неща от профила си:

1. Рожден ден - датата ви на раждане е сред най-важните парчета от пъзела, който включва също името ви и вашия адрес, а от там някой може да получи лесен достъп до банковата ви сметка.

2. Телефонен номер - В най-добрия случай може да ви звънне някой таен обожател. В най-лошия? Измамник или зловещ преследвач.

3. Повечето от “приятелите” ви - учени са доказали, че можем да имаме не повече от 150 стабилни приятелства с група от хора. Ето защо е добре да изчистите листа с приятелите, с които дори не се поздравявате на улицата.

4. Снимки на децата ви - най-важният въпрос е - каква информация за себе си биха искали да виждат децата ни в социалните мрежи, когато самите те пораснат и започнат да ги използват? Ние не е трябвало да се притесняваме за това, но сегашните поколения трябва да се замислят.

социални мрежи лаптоп
Снимка: Thinkstock

5. Къде ходят на училище децата ви - не бива да давате достъп до такава информация на непознати. Сами се досещате какви биха могли да са рисковете.

6. Достъп до местоположението ви  - също се досещате за причините

7. Мениджърът ви - това е абослютна класика. Общуването във Фейсбук трябва да бъде по-неангажиращо. Ето защо не е хубаво шефът ти да има достъп до всичко, което публикуваш на стената си. Хубаво е да има разграничение между личния и професионален живот.

8. Спрете да се отбелязвате - тагването от различни локации може да даде прекалено много информация за вашето местонахождение, особено ако е от домашния ви адрес - така издавате точното място, на което живеете.

социални мрежи лаптоп
Снимка: Thinkstock

9. Къде и кога ще ходите на почивка - това е добре дошло за всички крадци и недоброжелатели.

10. Любовния ви статус - ако искате да отпразнувате новата си любов, не го правете във Фейсбук. Нещата може и да не потръгнат, а смяната от Обвързан в Необвързан е достатъчно ужасна сама по себе си.

11. Детайли за дебитни и кредитни карти - това НИКОГА не е добра идея да се споделя.

12. Снимки на самолетни билети - да, може да искате да се похвалите къде отивате на почивка, но някой може да сканира кода на билета ви и да получи важна информация за вас и вашия полет.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

През декември най-много ми се...

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент