10 неща за живота, за които майка ми беше права

майка и дъщеря
Снимка: iStock

Елиза Христакиева

Майките, с тяхната безусловна любов и вечна мъдрост, притежават вродена способност да предлагат съвети, които издържат изпитанието на времето. Въпреки тази непреходна житейска истина, с неохота трябва да призная, че имаше време, когато смятах, че знам всичко по-добре от всеки друг. Дори от майка ми.

Да, говоря за онези години, когато да бъдеш приеман в желаната компания и да се забавляваш с приятели беше всичко, което ме вълнуваше.

Е, днес вече не съм на 16, нито дори на 26. И докато се ориентирам в сложността на живота, ми става все по-ясно, че много от нещата, които нашите майки са ни повтаряли, не са просто израз на безкрайните им тревоги за нас, а безценни съвети. Съвети, в които вече вярвам.

Трябва ли да се чувствам виновна, че някога съм прилагала тактиката „говори си, не ми пречиш“, когато майка ми ми е давала някои уроци за живота? Не, не това е и моят съвет към вас. Има житейски истини, за които човек трябва сам да узрее. И мъдрости, които стават реални само тогава, когато се опарим 1-2 пъти и получим някои шамари от живота.

Заради всичко това се замислих за дълбоките истини, за които майка ми беше безспорно права. Признавам, че за някои от тях дори съм забравила, че съм ги чувала от нея отдавна. Просто се убедих в тях с времето и си казах – о, да, чувала съм това и преди! Ето че е точно така.

Вероятно някой ден и аз ще повтарям подобни неща на моята дъщеря и тя ще си мисли, че едва ли съм особено компетентна по въпросите, които я вълнуват. И ако това не е кръговратът на живота...

1. Хубавите неща изискват време и търпение

Докато растях, майка ми често ми напомняше, че добрите неща идват при тези, които чакат. Ама че излишен урок за живота, мисли си 19-годишното ми аз. Та аз все бързах, исках всичко да се случи тук и сега, а след това се насочвах към следващата цел. Животът е твърде кратък! Е, с времето се убедих, че понякога търпението се възнаграждава със страхотни неща, които не биха били възможни, ако не бях обмисляла, планирала, изчакала. И, да – има и такива, за които съм прибързала и не са се случили по най-добрия начин.

майка и дъщеря
Снимка: iStock

2. Не пренебрегвай здравето си

Напук на тийнейджърското ми аз, което беше готово да отиде на дискотека с 39 градуса температура, днес със сигурност знам, че здравето е нещо, за което трябва да се грижим. Тук не става въпрос само за това да си направя онези изследвания, които отлагам, и да посетя зъболекаря си. Редовните упражнения, правилното хранене и достатъчното физическа и психическа почивка допринасят за здравето и всеки елемент от тази грижа за себе си е важен. Е, с годините съветите на майка ми стават все по-актуални като основа за пълноценен живот.

3. Нямаш нужда от тонове грим, за да се чувстваш и да изглеждаш добрe

Някога тежкият опушен грим и дебелият слой фон дьо тен бяха задължителен елемент от стила на младите момичета. Вярвате или не, имала съм приятелки, които се събуждаха преди гаджетата си, за да сложат малко грим и да се „събудят“ свежи и перфектни до тях.

С годините обаче разбираме, че много често малкото е повече и нямаме нужда от тази маска, с която да се представяме пред света. Хората, които ще оставят следа в живота ти, така или иначе ще те видят без грим и ще те обичат по същия начин. А останалите – наистина ли ви е важно?

4. Знам, че сега ти е тежко, но и това ще мине. След десет години това вероятно няма да има значение.

Когато нещо ни терзае, е много трудно да се успокоим с тази мъдрост. Няма как да обясниш на 16-годишно момиче, че проблемите му са разрешими и няма да траят вечно. Но когато разберем, че всичко отминава и дори може да ни остави с някой друг научен ценен урок, осъзнаваме, че трябва да се радваме на мига и да се справяме с предизвикателствата, защото те са част от житейския ни път.

5. Нямаш нужда от алкохол, за да се забавляваш.

Много млади хора посягат към алкохола като средство за забавление, при това в много ранна възраст. Но това освен опасна и нездравословна, е и излишна практика. Да, може да се забавляваме и без алкохол. Или поне да се веселим, без да прекаляваме с него, ако вече сме в подходящата възраст.

6. Няма пряк път към щастието.

Щастието не е дестинация, към която трябва да търсим пряк път. Мантрата „когато постигна това, ще бъда щастлива“, не е полезна, а дори ни вреди. Радостта може да бъде открита във всеки миг, винаги я има и трябва да се насладим на това, което ни се случва сега. Нашите майки отдавна знаят, че на всеки покорен връх ще срещнем както удовлетворение, така и нови изпитания. И това не бива да ни плаши и разочарова. Затова не е добре да вперваме поглед в един заветен миг в бъдещето, а да открием красотата тук и сега.

майка и дъщеря
Снимка: iStock

7. Не се опитвай да се харесаш на всички.

Ако ти се струва, че всички те харесват, може би просто правиш твърде много компромиси със себе си. Помисли дали не се прикриваш или променяш просто защото искаш да се впишеш. И ако до една определена възраст да си приет в определен приятелски кръг ти се струва целият ти свят, то с времето разбираш, че правилните хора ще те оценят и обикнат такава, каквато си. Останалите пък ще ти дадат някой друг урок в живота, а след това ще можеш спокойно да ги оставиш в миналото, запазвайки приятни спомени.

8. Не всички, с които ти е забавно, са ти приятели.

С възрастта човек губи много приятели. Много от хората, без които не сте си представяли своя живот, просто ще изчезнат. На някои това може да се струва тъжно, но според мен не е. Купоните и забавните моменти в училище са едни от най-веселите спомени за всеки човек. С времето обаче се научаваш, че за да наречеш някого свой истински приятел, е нужно да сте преминали заедно и през някои трудности и изпитания. И именно това са хората, които си струва да останат в живота ти. Ако пък това не се случи, значи сте си дали това, от което сте имали нужда в даден момент, и сега просто сте различни хора с различни приоритети.

9. Когато любим човек е навън и е късно, няма как да не се тревожиш.

Някога се чудех защо майка ми не може да заспи, докато ме чака да се прибера от дискотека или кино (живеех в спокоен град и дори не искам да призная на каква ранна възраст се прибирах в 2-3 през нощта). Нужно ли е толкова да ме мисли, та аз съм разумна, знае с кого съм и съм добре? Е, вече разбирам, че нямаме власт над страха, който изпитваме за хората, които обичаме. Затова и не бива да им даваме повод да се тревожат още повече за нас и да ни чакат да се приберем или обадим със свито сърце.

майка и дъщеря
Снимка: iStock

10. Не си лягай с грим.

Реших да завърша с един тривиален съвет, който обаче е най-безспорната истина. Прибирам се късно, може да съм пийнала някое питие, спи ми се и последното, което искам да направя, е да изчистя грима от лицето си. Струва ви се ужасно? Нека който не го е правил поне веднъж, да вдигне ръка. И все пак няма нито една причина да мислим, че да си легнеш с грима от вечерта е добра идея. Дори е страшно вредно за кожата, така че не чакайте да натрупате много мъдрост, за да прегърнете този съвет, който със сигурност сте чували не само от своята майка.

Дали съм била винаги добра дъщеря – нямам представа. Вероятно не. Но със сигурност някога някъде съм чула от майка си неща, които са останали в мен.

Затова посланието ми към всички майки е такова – децата ви имат нужда да извървят своя път и да се научат от своите грешки. Но не се и съмнявайте, че всичко, което някога сте им казвали, е достигнало до тях и им помага един ден да се превърнат във възрастните, с които ще се гордеете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти