Женските богини в живота ни

Женските богини в живота ни
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Има един виц, че когато Господ създал Земята, първо сътворил жената и й казал: "Жено, върви твори!". И жената тръгнала. Но скоро се върнала и казала: "Господи, всичко е добре, но има куп монотонни и мръсни дейности, можеш ли да измислиш нещо?". Бог й отговорил: "Мога да създам за теб мъж, но тогава ще трябва да го вдъхновяваш и насочваш, да го подкрепяш и да му прощаваш". "Няма проблем" – казала първата жена. "Има – отвърнал й Бог – между нас да си остане, но ще трябва да му кажеш, че първи е бил той”.

Първи, втори, няма значение, тук поантата е, че творческите сили на жената се изчерпват, когато поемем прекалено много мъжки отговорности – нещо много типично в света, населен с мъжки момичета. Или преведено на делничен език – всеки път, когато сменим гумата на колата си сами, губим от силата си.

Всеки път, когато кажем "мога да се справя и сама", губим от великолепието си. Разбира се, печелим увереност по отношение на баланса на мъжка и женска енергия, който никак не е лош. Факт е, че има безкрайно примери на жени в политиката и бизнеса, които безспорно могат да въртят света на малкия си пръст и да взимат много мъдри решения.

Факт е и че живеят по-дълго, по-дълго остават красиви и в добра форма. Факт е, че нямат никакви скрупули по отношение на това да въртят няколко любовника едновременно, а също така да печелят пари, да пътуват, да не скучаят и да не се почувстват сами нито за секунда, но все пак женската им същност закърнява, ако толкова се увлекат, че дори не викат мъж, за да им поправи пералнята. Дори и най-коравата желязна лейди, в момента, в който се накипри, ще иска да флиртува. Тоест, да раздава своята енергия, да вдъхновява, да насочва, да подкрепя, да прощава...

Преди известно време написах, че богините и ангелите са готови във всеки един момент да ни помогнат да възвърнем целостта си и да си спомним кои сме. В общи линии, стандартната психология работи с методи, които чисто технически отнемат повече време. Първо ни разчленяват на съставни части, после започва един безкраен процес на събиране.

Няма лошо, практиките им са полезни за себепознание, но например наследниците на школата на Юнг,  в чиято основа са именно архетипите и символите на боговете и богините, "работи" по-ефективно, защото символите са кодирани в нашето ДНК и се активират дори и без да се налага много да разбираме и да седим с часове над  дебелите скучни книги.

Това е нещо,  в което от опит съм се убедила, защото и над дебелите книги съм стояла, но едва когато започнах да работя с богините, истински си отдъхнах. Това, което еманацията на тези женски същности  ни дава, е усещане за безкрайна любов и приемане, а трансформацията, макар да е съпътствана с малко или много медитация, е с лекота и удоволствие.

Интересното е, че във всеки един момент от живота ни,  развиваме различни качества, които се символизират от различна богиня. Най-лесно мога да го илюстрирам с обществото, в което живеем сега и с древногръцките богини, че са ни най-познати. Те са разпределени в три категории – уязвимите, девствените и единствената Богиня със самостоятелен ресор "трансформация" – Афродита.

При уязвимите, представени от Хера, Деметра и Персефона страстта към мъжа и брачния съюз предопределя изборите за начин на живот. И трите са били отвличани, изнасилвани, доминирани или унижавани от мъжки богове, но същевременно всяка една от тях е страдала при разрушаване на значима за нея връзка, всяка се е чувствала безпомощна извън традиционната роля на съпруга и майка.

Най-общо казано, характеристиката на "девствените" богини – Атина, Артемида и Хестия е, че не се нуждаят от интимна връзка, за да се чувстват пълноценни и значими. Още в древността те са символ на жената, която има роля в обществото. Жените, които се чувстват удовлетворени от онова, което правят за себе си или за някаква обща кауза,  а не за да задоволят мъжка прищявка, носят в себе си архетипа на някоя от тези Богини. И в случая думата "девственост” означава, че житейският им избор не е повлиян от страстта към някой мъж.

Афродита, най-общо казано, ни помага да сменяме двете роли. Да превърне в прелъстителка жената-войн, когато се налага. Да провокира привързаната към семейството да не се занемари, да остане красива и секси жена, независимо дали ще сложи 100 кубика силикон след третото дете или ще предпочете други начини за повдигане на бюста.

Ако погледнем на нещата от този ъгъл, категорично може да се каже, че през ХХ век доминирането на жени предимно от типа на уязвимите Богини, бе иззета от "девствените". Което съвсем не означава унижаване, унищожаване и сриване на ценностите в брачния съюз. Напротив, означава само, че развиваме нови качества, които поставят мъжа в приятната роля на партньор, а не изрично в изморителната и за него роля на господар.

Например, една жена с енергията на Атина, е идеалната партия за преуспяващи мъже. Жена, доминирана от Артемида, е способна да създаде "братски" взаимоотношения с почти всички мъже, с които си има работа. Тя по-трудно би се вързала в брачна схема, защото природата й е прекалено авантюристична. Но във всяка точка на планетата ще има своите "братчета", на които може да разчита при всевъзможни обстоятелства. Тя е най-добрият приятел на мъжете.

Жената с архетип на Хестия е идеалният партньор за мъжете, които делят жените на "светици" и "мръсници". Тя е техният тих пристан, но  спокойно да живее и без мъж, за да изповядва своите високоморални ценности.

И въпреки моя оптимистичен поглед към еволюцията във връзките, много добре знам, че нещата имат обратна страна и няма да спра да се ужасявам от жените, които не знаят и не искат да знаят кои са.

От онези, които не знаят защо са сключили своя брак и вероятно са родили децата си по единствената причина, че са забременели. Не прощават заради свещената сила на прошката, а от бездушие. Защото просто не знаят, не са поискали да знаят какво става с живота им. Защото никога не са си задали въпроса коя съм аз и коя искам да бъда. А когато ти си никоя, мъжът до теб няма как да бъде някой!  Дължим това осъзнаване не само на себе си, но и на мъжете, за да искаме да бъдат наши достойни партньори.

Важно е за всички нас, и за дъщерите и синовете ни също.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти