Защо затваряме очи, когато се целуваме

Още по-близо, моля
Снимка: Thinkstock

Отговор на този въпрос хората търсят още от зората на еволюцията, пише здраве.bg. До този момент са дадени много и най-различни обяснения. Последното от тях е на екип от учени начело с Йау Че Мин, който е професор в Националния институт по образование в Сингапур, съобщава "BBC" ("Би Би Си").

Според експертите има две основни причини за затварянето на очите, докато се целуваме. На първо място - по време на целувка човек притваря клепачи, защото организмът инстинктивно се пази от свръхнатрупване на чувства.

Докато трае целувката, мозъкът изпитва емоционално пренатоварване и затова, затваряйки очи, ние подсъзнателно намаляваме количеството на страстта.

На второ място, според професор Мин, при целуване очите на практика не могат да функционират нормално, защото е невъзможно да фокусират на такова близко разстояние и за да ги предпази, мозъкът ни "заповядва" да ги затворим.

Съвсем в духа на будистката традиция сингапурските специалисти дават и още едно обяснение – затваряйки очи, човек се стреми да покаже скромност и да не притеснява партньора си, като в същия момент се концентрира върху удоволствието, което едновременно дава и получава.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти