Заплахата за брака

Заплахата за брака
Снимка: Thinkstock

Оптимизмът обичайно се смята за възхитително качество, което може да окаже положително въздействие върху психическото и физическото здраве.

Ново изследване, посочено от БГНЕС, обаче установи, че той е разрушителен за брака.

Според учените оптимизмът може да бъде пречка, защото очакването на най-доброто в живота пречи на предприемането на проактивни стъпки, когато сме изправени пред трудности.

Изследователите Лайза Неф и Андрю Джиърс смятат, че младоженците трябва да обръщат по-голямо внимание на начина, по който позитивните им очаквания се концептуализират.

Изследователите са на мнение, че хора, които са умерени оптимисти в живота, няма да имат проблеми, но крайните оптимисти за връзката си може да се справят по-лошо, ако нещата се объркат.

Проучването им показало, че по-склонните към оптимизъм съпрузи имат по-положително поведение за разрешаване на проблем, когато са изправени пред конфликт.

Тези хора имали по-конструктивно отношение при разрешаването на проблеми и преживявали по-малко спадове в брачното щастие в първата година от брака им.

Но тези, които съсредоточавали оптимизма само върху връзката си, не били толкова дейни при разрешаването на проблемите, когато възникнел конфликт с партньора.

С течение на времето тези хора преживявали и по-рязък спад на спокойствието и щастието в съвместното си съжителство.

Учените стигнали до извода, че макар общите форми на оптимизъм да са преимущество за връзката, оптимизмът за самата връзка може да изложи двойките на риск от разпадане на брака им. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти