Загубените закони на кавалера

Загубените закони на кавалера
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Може ли да се каже, че имаме истински джентълмени и кавалери в наши дни? А можем ли да кажем, че има истински дами – искрени, с богата душевност, уверени в себе си и целите си, женствени?

Сякаш се размиват понятията от момента, в който жените прекалиха с еманципацията, а мъжете отказаха да се стараят.

И все пак – когато един истински джентълмен срещне Една истинска жена, винаги може да я познае. Тя не крие нежната си същност под пласт лед, защото знае, че е лицемерно. По-скоро има доблестта да каже с подходящия тон и думи всичко в очите.

Кои са обаче забравените от мъжете кавалерски жестове и навици? Всички се сещаме за тривиалното отваряне на врата, обличане на палто, даване на своето, ако климатичните условия го налагат, наливане на вино и т.н. Това е санитарният минимум! Подобни жестове се очакват от всеки мъж, без значение в какви отношения сте с него и не трябва да се приемат като нещо изключително и впечатляващо.

Ето кои са забравените навици на джентълмените, които истинските жени търсим и искаме:

* Винаги се изправя, когато влезете в стаята

* Сяда, след като вие сте седнала

* Държи си секретите и газовете за себе си и не позволява в никакъв случай вие да разбирате за тях. (да, включително силното кихане, кашляне и т.н., без компромиси!)

Не говори лошо за бившите си партньорки, не използва обидни епитети за други жени (защото щом го прави към тях, значи някога ще се обърне и към вас).

* Като цяло не говори и не ви занимава с бившите си – нито е ваша работа, нито ще ви обогати това знание (а само ще отрови съзнанието ви), нито му прави чест да споделя неща, които трябва да си останат в общото минало на двама души.

Не се превръща във ваша приятелка, защото знае, че трябва да бъде ваш партньор, любовник и закрилник (романтичните филми на Никълъс Спаркс и историите за превръзки и менструация ще си ги говорите „по женски“ с момичетата)

* Той отстъпва място в автобус, трамвай, тролей, под покрива на спирката, докато вали, дори на жени, които не познава.

Пази тайни – както ваши, така и на други хора, които са ги доверили с него. А истинската жена няма да го разпитва за тях и да се цупи, че той не ги споделя (което кореспондира с написаното по-горе относно историите с бившите)

* Не закъснява и си преценява правилно времето.

* Не си позволява оплакване тип "жалване" и мрънкане или драматизации, че умира от една настинка.

Откровен е, без да е груб, а истинската жена може да го оцени по достойнство, вместо да се разсърди.

* Прави умерени, но редовни комплименти – без да звучи фалшив, но и без да забравя да отбележи, че изглеждате добре.

* Знае, че добрият външен вид е първо уважение към себе си, след това към околните.

Знае, че не може да купи една жена! Когато плати сметката, не го прави демонстративно или с думите „аз черпя“, тъй като е обидно и създава усещане, че тя му е вече длъжна. Не ѝ пълни резервоара на колата, защото е намерил достатъчно умна и разсъдлива жена до себе си, която няма да си позволи да закъса някъде от немарливост.

*Старае се да слуша внимателно какво му разказвате, защото след време ще направи добро впечатление с това, че е запомнил детайлите. Винаги гледа в очите. 

* Не оглежда/заглежда/поглежда другите жени дори с периферното зрение.

* Знае кога алкохолът е дошъл в повече на него или жената до него и двамата се прибират преди да се натрупат срамни спомени.

Знае как да поиска, без да настоява и притиска!

Нека спрем до тук, за да дадем възможност за размисъл и преценка, както на мъжете, така и на жените.

И преди да решите да опровергаете някое от горните твърдения и да го изключите от списъка с очакваното от джентълмена поведение, помислете на какво държите самите вие и какви са вашите ценности.

Доброто възпитание и честност не са убили никого, а дори и да са – било е достойно.

Прочетете още:

Колко ти струва да разплачеш момиче

Къде са достойните жени на България?

Държи се като джентълмен - става подозрителен

Ти нея уважаваш ли я?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти