За колко време се формира първото впечатление?

За колко време се формира първото впечатление?
Снимка: Thinkstock

Само една десета част от секундата е достатъчна, за да разберем що за човек имаме насреща, твърдят британски психолози, цитирани от в. "Дейли експрес".

Първото впечатление се съставя на базата на външността - хората формират преценката си според характеристики, като линия на челюстта, форма на устата и широчина на веждите. За миг мозъкът обработва тази информация и преценява дали човекът насреща е симпатичен и буди доверие или е агресивен и властен.

За целите на проучването специалисти от университета на Йорк са тествали доброволци, на които са били показани снимки на човешки лица с 1000 различни комбинации от 65 лицеви черти - от форма на носа до структура на скулите и лицево окосмяване. Участниците в теста е трябвало да посочат какви социални характеристики, според тях, изразяват лицата от снимките.

Изследователите са установили, че доброволците бързо си съставят социална преценка. Квадратната челюст например, издава агресия и властен характер, кожата със загар - мъжественост, усмивката - достъпност, а очите се свързват с младежка външност, която на свой ред "говори" за привлекателност.

"Първото впечатление се формира изключително бързо", казва психологът Том Хартли от изследователския екип.

Специалистът допълва, че първият поглед към лицето не само разкрива очевидни детайли като пол, възраст и емоционално състояние, но дава информация и за характера на човека.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти