В любовта няма насилие*

В любовта няма насилие*
Снимка: Thinkstock

Успехът на една романтична връзка зависи от усилията и на двамата партньори. Първата важна стъпка в изграждането на добри партньорски взаимоотношения  се състои в това и двамата да са уверени, че искат и очакват едни и същи неща от връзката си. Когато партньорите имат общо разбиране за своите отношения, тогава всеки от тях се чувства добре във връзката.

Когато в едно романтично приятелство се усеща напрежение и неудовлетвореност, в повечето случаи причината е липса на уважение между партньорите. Тази липса нерядко се свързва с нарушаване на личното пространство и недопустимо вмешателство в живота на другия, с обидно и унизително отношение към партньора. Когато някой кара своя интимен приятел да се чувства малоценен и незначителен човек, не се интересува от неговите чувства и потребности, не се вслушва в мнението му и не признава желанията му, тогава той упражнява психическо насилие спрямо партньора си.

Много често насилието в интимните отношения се разбира като такова само в неговите екстремни прояви: побой, сексуален натиск, заплахи за физическо посегателство. Насилие обаче представлява и контролиращото поведение, както и злоупотребата в една връзка.

Връзки, в които единият партньор контролира или се опитва да контролира другия, представляват нездравословни взаимоотношения, в които има психическо насилие посредством налагане на контрол. В контролиращото поведение се включват всички прояви на ограничаване на партньора: ограничаване на общуването с приятели; ограничаване на възможностите за свободен избор и лично пространство (определяне как партньорът да се облича, с кого да общува; изблици на гняв, ако партньорът иска да прави нещо сам или да отиде някъде сам); недоволство, ако партньорът общува с други от противоположния пол (при хетеросексуални връзки); упражняване на натиск за получаване на пароли за достъп до профили в социалните мрежи.

Постоянните телефонни обаждания или налагането на ограничения с кого да се среща партньорът често пъти се възприемат не като посегателство и намеса в личното пространство, а като загриженост към любимия човек.Търпимостта към подобни прояви на контролиращо поведение обаче може неусетно да прерасне в сериозна зависимост, която да доведе до много по-тежки форми на контрол и насилие.

Емоционалната злоупотреба в една връзка представлява поведение за налагане на емоционален натиск върху партньора и поставянето му в зависимо положение. Подобно поведение използва унижения, заплахи, принуда, манипулации, обиди, постоянни критики или постоянно неодобрение от действията на партньора, за да бъде той подчинен на мнението, желанията, потребностите на другата страна.

Жертвите на злоупотреба могат да бъдат подложени на различни емоционални атаки от своите партньори:

- Унизяване или предизвикване на чувство за малоценност с обидни или презрителни коментари за личните качества и външния вид, приятелите и семейството;

Крещене и скандали;

- Емоционално изнудване (ако не правиш каквото искам, значи не ме обичаш) и постоянно изискване на доказателства за обич;

- Незачитане на мнението, чувствата и нуждите;

- Нежелани критики, свързани с характера;

- Обсебване от страна на партньора, който иска да бъде постоянно център на внимание;

- Омаловажаване на постиженията и амбициите;

- Вменяване на чувство за вина и срам;

Изключване от вземането на решения, които касаят и двамата;

- Собственическо отношение от страна на партньора;

- Разгласяване на лични тайни;

- Разпространение сред познати и приятели на злепоставящи снимки или видео;

- Разпространение на злепоставяща информация в социалните мрежи.

Всяко поведение, което цели власт и контрол над партньора представлява насилие над неговата личност и потъпква човешкото му достойнство. Нежеланието на единия партньор да разбере потребностите на другия, отказът му да приеме емоционалните преживявания и желания на другата страна означават единствено неуважение и незачитане. Интимни връзки, в които липсва уважение са рискови, защото там, където човекът не се зачита, лесно се посяга на неговата физическа неприкосновеност и психическа независимост.

Психическото насилие в романтичните връзки не се осъзнава лесно, защото не винаги се разпознава като такова, но проявите му трябва да бъдат спирани навреме. Никой, при никакви обстоятелства, не бива да изпитва страх от любимия човек и да бъде зависим от неговата воля.

Една здрава връзка се основава на взаимно уважение и зачитане на личността на другия, а спазването на взаимно договорени граници (кой какво прави, кога и как го прави) е начин партньорите да се чувстват комфортно, да се чувстват на мястото си и да са наясно какво искат или не искат да се случва във връзката им.

*Младежка кампания „В любовта няма насилие” обедини ученици от няколко училища в страната около идеята, че в романтичните връзки единството на любовта и привързаността не отменя факта, че всеки един от партньорите остава независима и свободна личност. Кампанията се осъществи през месец февруари 2016г. в рамките на проект „Насилие в романтичните приятелства – скритото лице на нарушаването на човешките права на тийнейджърите””, изпълняван от  фондация „Джендър образование, изследвания и технологии”, София.

Още за любовта:

Хората сме създадени, за да живеем в двойки

Нямаме по-надежден партньор от нашата собствена душа

Ако любовта не се случва, означава ли това, че не я искаме достатъчно

Скъпа, забрави за онзи глупак!

Прощално писмо до голямата, (не)подходяща любов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти