Удобството на глупостта

В този свят е по-лесно, ако те считат за глупава
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Ти си Edna средноинтелигентна дама. Не си повърхностна, ала не си и гений. Не търсиш дупката в озоновия слой, взирайки се с бинокъл в небето, но пък и не сънуваш непознати химични елементи или формули за физични реакции. Любознателна си, обичаш да доказваш проницателността си пред мъжете, с които общуваш. Но считаш себе си за "умница". И това вече е проблем! Защо ли?

В този живот е по-удобно да те считат за "тъпа"!

Забелязала ли си как, ако попаднеш в компания с няколко приятелки, в най-атрактивна и привлекателна се превръща нито привидно най-умната, нито най-красивата, а тази, която не приема света твърде сериозно. Пада си леко "лигла". Умее да се забавлява и да лавира в поведението си спрямо господата, които я ухажват. Не, не я наричаме "глупавата".

Ти може би не одобряваш напълно нейното поведение, но тя е жената, която е усвоила златното правило – законът на Удобството на глупостта.

Подобен тип жени са далеч от категорията "малоумни девойки". Напротив! Често те са много по-интелигентни, дори и от най-високо образованите хора, които познаваш. Когато се налага да бъдат сериозни и отговорни на работната си позиция, те са истински професионалистки. Когато обаче настъпи часът да се развихрят и да се забавляват, се превръщат в истински палавници, които са способни на всякакви лудории.

Понякога се държат безразсъдно и наивно нарочно, играят ролята на майтапчийки, пускат смешни изрази и мръснишки шеги. Винаги са малко "не в час", но винаги с едно наум. И знаят как и кога да сложат границата между истината и своята успешна преструвка.

Лековерността, за която говоря, няма нищо общо с ниската интелигентност или непросветеността. Тя по-скоро е състояние на духа, в което изпадаш, когато усетиш подходящ момент за това – на среща, на парти, на разходка с непозната компания...

Направи си експеримент. Излез на среща с някой чаровник и се опитай да се правиш на "отличничката на класа". Говори му за книгите, които си прочела наскоро, обсъждай с него философски казуси или научни теории. Мислиш ли, че силният пол наистина си пада по "умници"?

Ако мъж ти каже, че държи жената до него да е умна – не му вярвай! Интелигентна, интуитивна, чувствена – да! Но умна?! Едва ли той има намерение да прави лабораторни упражнения с теб.

Истината е, че обществото се страхува от интелекта и поразяващия разум - особено ако те се съдържат в Edna жена. В повечето случаи хората просто ще те възприемат твърде делово, ще се уплашат от начетеността ти – все едно искаш да изпъкнеш с познанията си върху различните аспекти от живота. Ще си кажат: "Тази пък, за коя се мисли, на коя се прави?"

Какво става обаче, ако се въплътиш в образа на момичето, което се държи така сякаш не е с ума си? Тогава автоматично влизаш в графата "наш човек" за цялата компания. Всички те харесват, не те отъждествяват с враг, защото не те възприемат като заплаха. За тях ти си "удобно глупава". И докато поддържаш този стандарт на удобството на глупостта, фриволното ти поведение ще е силно адмирирано, а ти ще си много по-лесно възприемана от тълпата.

За някои това е жалко съществуване, за други – начин на живот. Въпрос на избор и гледна точка.

Не бива да се пренебрегва факта, че в повечето случаи повърхностното държание на някои дами (дори и популярните медийни лица) се дължи на умишлено избраната роля на глупавата дългокрака кукла без особено големи изисквания и очаквания. Но... ето ти и обрата в тази схема. Госпожицата знае какво иска и най-важното – прилага изпитана умела тактика, за да го постигне. И от празноглавата кокетка се превръща в помъдрялата примадона.

Честно ли? Аз не се причислявам към този тип жени, въпреки че понякога съм слагала тази маска. Резултатът не е бил никак лош. Нямам намерение да те убеждавам в очевидното. Само ти давам Edna идея за главна роля във филм, която би могла да има ефект върху живота ти.

Така че играй, режисирай, но не забравяй къде е мястото за финалния надпис... Искаш ли да бъдеш тази героиня?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти