Той го каза!

Той го каза!
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Наскоро в социалните мрежи истински бум предизвикаха два текста, публикувани един след друг. На първия заглавието беше: "Ако искаш да спасиш света, обичай мъж. Наистина го обичай". Много беше хубав. Но когато се появи продължението като за мъже със същото заглавие, само че с "обичай жена", макар да беше много красиво, много му личеше, че една и съща теза е писана от жена, в опит да съвмести в себе си две различни гледни точки.

Преди време имаше и едно писмо от мъж след развода му, което също обиколи интернет, само че много мъже се усъмниха, че го е писал мъж. В никакъв случай не искам да кажа, че мъжете не могат да изпитат дълбока любов, чийто смисъл е: "обичай жена до дълбините на своите сенки, до най-големите висини на своето същество", само смятам, че мъжете не говорят на този език за своите емоции. Нито за своето осъзнаване, че жената е много специално същество за тях. И според мен малко се мъчат, когато ние се опитваме да им вменим, че това е отношението, което искаме от тях.

Когато изкоментирах, че през тази гледна точка нещата ми звучат малко като в лексикон, се наложи да понеса и известна доза женско жужене, но поне за себе си съм сигурна, че не искам някой да ме превръща в “религия“. И в общи линии съм го избягвала. Нямам нищо против обаче партньорството с мъже, които са се потрудили да имат относително ясна представа за себе си, когато подхождат към една връзка. Защото наблюдавам, че подобна осъзнатост за самите тях, им помага да не приемат и жените едностранно и повърхностно.

Няколко дни след като бумът от “харесвания“ и “споделяния“ на този текст отшумя, а и аз съвсем забравих за него, случайността под формата на внезапен проливен дъжд ме постави в едно помещение, където разговорът в компанията на трима мъже се чуваше, сякаш говореха на нашата маса. Зарадвах се, че мнението ми се потвърди. Дори когато един мъж е сравнително осъзнат, той не говори така.

Не познавам лично основния оратор, който цяла вечер обясняваше на другите двама каква им е голямата грешка с жените, но имам бегла представа кой е. Виждала съм го тук-таме през годините и си бях съставила мнение, че е от онзи тип, които са въвлечени безмилостно във "вечния купон" на едно нелишено от стил, но по някакъв начин повърхностно, съществуване. Затова и ми стана приятно да разбера, че онова, което е било повърхностно, е била единствено моята преценка.

Той обясняваше нещата с обичането на жените на другите две момчета горе-долу така:

"...Проблемът ти е, че не си даваш време да наблюдаваш тази жена. Запознаваш се, излезете няколко пъти и от няколко реплики или нещо, което е направила, решаваш, че ти е ясна. Даваш газ и си мислиш, че всички са еднакви. Това е все едно да кажеш - индийците са такива, американците онакива. Само в готови схеми мислим, ей в това ти е проблемът, пич..."

"...виж сега, има реална случка и измислена история. Реалната случка само отключва модели, които са ти познати. Знаеш ли какви са тези модели? Вкъщи си наблюдавал как се държат един с друг майка ти и баща ти, прочел си нещо в някоя книга, гледал си схемите във филмите и това ти е станало модел на мислене. Това обаче са схеми, това не е тя, брато. И като имаш реална случка, ти я свързваш с измислена история и започваш да се ядосваш на това, което си си измислил и си викаш “тая не става“. Ей тая простотия ме влудява..."

"...как да наблюдаваш ли? Започни с дъха си. Ти докато си вдишал, си забравил, че си го направил и въобще не знаеш, че издишаш. Сега ще ти го обясня с една стълба, която изкачваш за първи път. Тогава внимаваш и гледаш къде стъпваш, като я минеш десет пъти, я научаваш и започваш да слизаш и да се качваш по нея, без да се замислиш. Става ти модел тази стълба. Обаче, ако с тоя модел тръгнеш да изкачваш някоя различна стълба, ще се претрепеш. Така е и с дъха, ако го наблюдаваш, ще забележиш, че в града дишаш по-плитко, за да не поглъщаш много газове и мръсотия, като си сред природа, започваш да дишаш по-дълбоко, за да поемеш чист въздух. И ако станеш съзнателен, ще имаш различни техники за дишане на различни места. Същото е с жените. Всички са различни. Ние се държим с тях по навик и затова ги вкарваме в несъзнателните си модели..."

"...съзнателен живот какво значи? Да осъзнаваш, че всеки момент от живота ти не е схема. И само като виждаш всички тия „схеми“, можеш да избереш да създадеш свой собствен модел. Тогава, пич, може да обичаш една жена истински. Когато се научиш да наблюдаваш, ще наблюдаваш и нея. И всеки миг ще бъде интересен и различен. Така ще ѝ дадеш и на нея шанс да не е принудена да се вмества в женските им модели..."

"...не, виж, те са интуитивни, тя ще оцени, че не я вкарваш в модела на майка ти или на някоя измислена история. Иначе, ти като мислиш за нея в схеми, тя те вижда, че вместо да ви е хубаво, ти си все по-нещастен и се чувства виновна. Не може да разбере какво искаш, мисли, че нещо не прави правилно, започва да се съветва с приятелки, те я вкарват в някаква схема и става мазало. Така я убиваш, направо я смазваш и тя става все по-объркана. И вместо да ви е готино заедно, започвате да се избягвате. И се спасявате с клишето, че всички са еднакви. Не само, че не са еднакви, а всеки момент е абсолютно различен от предишния. Тогава няма да имаш и нужда да палиш газ след всяка, дето нещо не ви се е получило. И може да преоткриеш всичките в Edna."

Е, горе-долу това означава "обичай жена до дълбините на своите сенки, до най-големите висини на своето същество" в симултанен превод от мъж. Така съм съгласна и да бъде "спасен света чрез обичането на жена", когато заради собствената си осъзнатост, ѝ даваш шанс да не е принудена да се вмества в модели и схеми. И тогава тя ще си позволи да те обикне по уникалния начин, по който тя го умее. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти