Съпругът, приятелят, любовникът, гаджето... не допълват жената в теб

Съпругът, приятелят, любовникът, гаджето... не допълват жената в теб
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Обикновено имам два вида вдъхновение за текстовете си.

Не само тези тук, а и за онези, които никога не виждате, защото са първоизточникът – надраскани на хвърчащи листчета, записани с две-три думи в телефона или разработени надълго и широко в някакъв контекст в едни купища тетрадки.

Единият, по-устойчив и вълнуващ източник на вдъхновение за писане и за живеене, е изкуството. Във всичките му форми, но конкретно при мен – най-малко музика. По-често книги, филми и изобразително изкуство.

Но по отношение на измеренията на интимността, определно обичам истории, в които единият или двамата са творци. Или поне хуманитаристи, най-общо казано.

Другият вид вдъхновение е по-скоро ядосване. На срещи и споделяния от реалността, от страна на мъже и жени, които не са творци или хуманитаристи, най-общо казано. Затова и не го предпочитам.

Когато пиша за нещо, което ме е ядосало, знам, че хвърлям отрова като диря на сепия. Няма значение, че постигам трансформация чрез риуталното му изхвърляне от мен и моя свят чрез словото. Не ми е приятно да влизам в това. Чувствам се омърсена, когато го правя.

Дори и само когато се сблъскам със ситуация, която образно казано ме кара да се „къпя“ по три пъти на ден – с вода, с някакъв ритуал за пречистване или със слово. И такава история ще ви разкажа, може би следващия път. Сега предпочитам вдъхновяващата.

Съвсем наскоро приключи фестивалът за документални и рекламни филми в сферата на изкуството „Master of Art”. Не беше откриващ филм, но за мен фестивалът започна с документалният разказ на Искра Ангелова „Кой се страхува от Юлия Кръстева“ - за фрагменти от живота на един от най-ярките умове на нашето съвремие – лингвист, писател, философ, психоаналитик, феминист, семиотик. За тези, които не знаят, Юлия Кръстева е и съпруга на Филип Солерс.

Той също е сред изключителните умове на нашето време. В своите романи и интелектуални трудове изследва разнообразни теми, включително властта и сексуалността.

Снимка: Thinkstock

Интересът му към китайската цивилизация също е обект на творчеството му. В онези фрагменти от филма, в които придобиваш впечатления за съпружеските отношения на тези двама съвременни интелектуалци имаше толкова естествена и неподправена красота от взаимното им уважение, че отново си казах онова „можело, значи“.

Той я сравни с богинята Атина и сподели, че е много щастлив, че е имал невероятния късмет да се омъжи точно за тази богиня.

Те двамата имат и обща книга и както Филипс Солерс каза: „Трябва да се преведе на български нашата книга „За брака като вид изящно изкуство”. Трябва да се промени мисленето за мъжете и жените в основата си.

Снимка: Thinkstock

То трябва да се преосмисли и да се върнем към истината. А тя е по-скоро като при китайците. Няма двама души, които искат да се слеят в едно. Това е западната метафизична религиозна невроза. На китайски сте четирима. Защото моето женско не е нейното, а нейното мъжко не е моето. На китайски двама ли сте, значи сте четирима”.

За първи път го чух. На секундата ми олекна, независимо колко съм бойокотирала с историята на цялото си интимно поведение тази т.нар. „западна невроза”, че ставаме едно. Не, не ставаме.

Съпругът, приятелят, любовникът, гаджето... не допълват жената у теб. В това бях сигурна, но не ми беше хрумнало, че те се „раздробяват” още. Може би затова се случва да се скараме за някаква глупост, дори и след като сме се любили. Или преди това. Все едно.  

Снимка: Thinkstock

Олекна ми искрено и от идеите на Фройд с неговите едипови комплекси, и от надградената от Юнг концепция за анима и анимус, които „прожектираме” върху другия.

Може да се случи да „виждаш” качества и недостатъци на баща си или майка си в партньора си, но въобще не е задължително. И най-важното, когато го надраснеш, можеш да създадеш връзка, освободена от този емоционален капан на непорасналото „вътрешно дете”. Като се замисля, такива са и приятните двойки, които познавам. Надраснали са това „прожектиране”.

Не бях стигнала до идеята, че моят вътрешен мъж трябва да е в добро разбирателство с истинската индивидуалност на онзи в плът и кръв и същевременно подкрепящ невидимата вътрешна жена на мъжа до мен, както и обратното. Но ето толкова ми трябваше, за да се възрадвам, че формулата „автономни, но заедно“, както той квалифицира връзката си с Юлия Кръстева е единственият работещ модел. Поне за мен.

Снимка: Thinkstock

Във всички останали случаи конфликтът между интелекта и любовта превръща взаимоотношенията в трудна работа, дори когато под завивките е много горещо.

*

Документалният филм „Кой се страхува от Юлия Кръстева” ще има още една прожекция в „Люмиер-Лидл” на 24 май от 19 ч., вероятно дори с гостуване на самата Юлия Кръстева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти