Съперничество и сестринство

Съперничество и сестринство
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Преди време един приятел беше леко раздвоен между увлечението си по две жени. Той е  наясно, че в крайна сметка жените избират мъжа, който да ги избере, но все пак му се искаше и неговият избор да има своята валидност. Ситуацията беше класика в жанра – онази, която той повече харесваше, беше по-дистанцирана. Другото момиче му даваше твърде ясни знаци, че в плановете й за бъдеща връзка, той е главният герой. Сподели ми, че ако не бяха в една и съща среда, нямало да се опъва на втората. Но го притесняваше факта, че по-харесваната съвсем ще се отдръпне.

Поиска съвет от мен и колкото и да е неуместно даването на съвети за най-интимната сфера, използвах древния маниер да се плъзна по ръба на шегата и му казах: „Ако искаш да си хванеш гадже, хвани си гадже”. В смисъл – да не стои сам. Да грабва тази, с която мачът е по-лесен, за да провокира другата да направи нещо, за да си отвоюва ухажора, на когото се назландисва. Той каза нещо в духа, че жените сме луди, но мисля, че и мъжете не са застраховани от  тази "лудост". Може би подсъзнателните мотиви и психиката ни са устроени по малко по-различен начин, но е факт, че когато човек остане по-дълго време сам, това изглежда малко смутително за онези, които са привлечени от него.

И жените, и мъжете си задават въпроса: "Добре де, готин е, ама защо е сам като е толкова готин?". Независимо какви са мотивите на готиния самец или самка, у неговите ухажори се прокрадва подозрителност. Дали пък не е гей, или има тайна женена любовница, дали не е импотентен или пък полигамен? Дали няма някакви странности, които да създадат проблем в отношенията...  или пък травми от минали връзки, които ще изскочат изневиделица? Допускам, че и мъжете си задават аналогични въпроси за куп симпатични singles. Независимо, че живеем в свят, който вече не е суров съдник, на онези, които са избрали самостоятелния начин на живот, появи ли се привличане, се появяват и въпросите защо този приятен човек си стои сам?

Това беше и причината да посъветвам моя приятел, ако иска едната, да вземе другата. Дори и привидно – да пие с нея кафета, бири, питиета, да излизат на обяд... такива неща. Така по-нерешителната жена, ще реши, че той си е нормален, а импулса на съперничеството, ще я принуди да действа малко по-решително.  Да отива при тях, когато ги види да пушат заедно, да сяда при тях, когато пият кафе или на обяд. Това би му дало ясен знак, дали се е попритеснила, че има опасност да й се изплъзне онова, което е смятала за сигурно. Пък и така ще се чувства по-свободна да флиртува, защото ще може да му задава много въпроси и да експериментира с чувството му за хумор докато се прави на приятелка, която наминава случайно.  От друга страна – ако продължи да бъде безразлична и не прояви никакво любопитство дали между тези двамата вече има сериозни отношения, значи няма никакъв смисъл той да стои и да си бленува за нея. При всяко положение да гледаш "филма" на който ти си сценарист, е по-интересно, отколкото да си стои само в главата ти.

Умните пичове обикновено спазват правилото, когато излизат на лов да взимат със себе си някоя своя добра приятелка, защото така жените, с които флиртуват, се чувстват по-спокойни да прекарат дълго време в тяхната компания. Знаят също така, че по-добрият вариант за първа среща е небрежно да кажат на най-добрата й приятелка "хайде да отидем да хапнем някъде заедно". Заедно с приятелката си, тя няма да откаже и да пият по чаша вино у тях, за да послушат музика. 

Тогава на масата беше поставен въпросът, добре де, ама така ще нарани другата жена, която смело показва колко го харесва. Моето мнение е, че като не й пуска никаква аванта, докато седи във висящо положение между двата стола, така или иначе я наранява. И рано или късно много ще я ядоса, тя ще го намрази и ще разказва наляво и надясно някакви неща в стил, че "този е луд". Което няма да му направи добра услуга и по отношение на обекта на неговите желания.  Колкото и да е странно за мъжете, когато две жени са в любощенския обсег на един мъж, те имат силни сетива и интуиция коя от тях е по-подходяща за него. Ако си представим моментът на съперничество като танц, това че са две, независимо дали са приятелки или не, само ще ги накара да танцуват по-страстно. Когато са единствен обект на желание, може дори да не им се дотанцува, а оттегчено да го въртят на пръста си с невероятни капризи. 

Когато са две, много по-лесно се усеща без думи и обяснения коя е по-правилната конфигурация. И стига да нямат много тежко и агресивно его, а да са от жените, които се доверяват на интуицията си, онази, която не е чак толкова подходяща за този мъж, сама ще се оттегли без да се чувства наранена. Дори ще изпита известно облекчение, че й се е разминало нещо, което не е нейното. Това са онези вълшебни и прекрасни моменти, в които "съперничеството" се трансформира в "сестринство".

Не знам колко жени са си доставяли удоволствието да ползват модела на "сестринството" при избора си на мъж, но така или иначе то е част от изконната ни женска същност, а не съперничеството, насадено като норма от света на конкуренцията, страха, вината и борбата. Никаква норма не е това, а бурени, които пречат да разцъфне истинската ни прелест и много объркаха хармонията във взаимоотношенията. Отразиха се дори на вездесъщия естествен подбор, свързан с продължението на рода. Но шансовете това недоразумение да бъде коригирано вече има. Което е истински добра новина.

Да се върна обаче към историята на моя приятел. Послуша ли ме? Не. Вместо това замина в Тайланд  на работа и там научи друго правило на местните посестрими: "Няма мой мъж, твоя жена, има мой ред, твой ред". Казва, че много му харесвало.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти