Секс след раздялата

Секс след раздялата
Снимка: netinfo

През последните три години, много мои приятелки се разделиха с  мъжете си. По най-разнообразни причини и в случая няма да се занимавам с това защо хората взимат решение за развод, нито за това, че понякога и все по-често търсенето на път към себе си означава поне временно да се отърсиш от мита за целостта с другия в партньорството, за да откриеш собствената си цялост.

Някои от тях дори не взеха решението сами, а мъжете ги напуснаха или Съдбата се прояви в ролята си на Дамата с косата. Но така или иначе, фактите са си факти - дори отвикнах да казвам "о, защо?”, и вместо това реагирам само с разбиращо "аха”.

Всяка от тях реагираше различно – някои страдаха тихо, други се впускаха в приключения, трети разцъфнаха, отдадени на любими занимания, за които все не им е оставало време, четвърти стиснаха зъби и започнаха да се оправят сами.

Но ако има нещо общо, то е, че на всички до една се сблъскаха с проблема, че сигурният секс им липсва. Няма значение дори колко е бил редовен във връзката, брака или каквато там е била констелацията.

"Докато живях с мъжа си никога не съм си взимала вана с ароматни соли” – каза ми едната, но сега, когато го правя редовно, защото не мисля за вечерята, след това не мога да мисля за друго, освен за секс.

Друга в началото беше очарована от свободата да флиртува, да се смее, да обядва и вечеря с приятели и колеги, да се запознава с нови хора, освободена от повинността да се съобразява с нещо друго, освен със собствените си желания, но много скоро й залипсва усещането докато се смееш и флиртуваш да си гушнеш и целунеш някого. Много бързо разбра, че в средата, в която е общувала заедно с мъжа си, всъщност не може да флиртуваш безконтролно – винаги ще бъдеш "жената на еди кой си” и дори мъжете, които принципно не биха имали нищо против да изкарат няколко нощи с нея, няма да го направят.

И от солидарност към мъжа й, може би, но много повече защото искат в компанията, в която си пият и се забавляват, да няма утежняващи обстоятелства. Много време й трябваше, за да опита късмета си – не за връзка, а за партньор за секс с някого от друга среда. Но отново не й се получи. Е, получи й се, но човекът я попитал тя какво очаква от него сега. Казала му "нищо” и той повече не се появил на хоризонта.

"Какво да искам – вълнуваше се ядосано, както умее да го прави всяка жена, осъзнала, че сама си е причинала неуважително отношение към себе, - той какво си мисли, аз не мога да имам нищо общо с него, извън секса. Беше ни хубаво, можеше пак да бъде, но не знаех какво друго да правя с него. Ние принадлежим на различни светове”. 

Трета не може да повярва, че мъжът, с когото е прекарала най-вълшебните си нощи, внезапно се ожени за друга и когато се роди детето му, започна да я търси единствено заради секса, защото, както й казал: "Теб толкова те желая, че никога нямаше да бъда спокоен, ако си ми жена”.

И въобще защо във времената, в които хем сме много по-освободени, хем си учим урока, че по-ценно е първо да си изясниш кой си ти и да станеш цялостен със самия себе си, сексът продължава да ни мъти водата. Да ни отблъсква, когато не сме си отворили и сърцето за другия, да ни плаши ужасно, когато тялото откаже да слуша разума, "че сме от различни светове” и се разтвори за другия, сякаш напук на всичките усилия, които правим, за да бъдем вътрешно стабилни? – така мога да обобщя въпросите, които си задават моите приятелки, наскоро преживели своите раздели.

И ако си мислите, че имам отговор, не. Този път нямам. Мога да кажа със сигурност, че времената на "сексуалната революция” отминаха. Времената на патриархата, в които жената трябваше да се напасва по мъжа си, какъвто – такъв, също.

Очевидно е, че всички търсим нови формули на близостта. Какви ще бъдат те, не знам, ще поживеем, ще видим. Но пък не е лошо, че сексът продължава да ни вълнува и да коригира импулса ни да живеем разделени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти