Приятелството

Приятелството
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Преди няколко дни синът ми ме попита: "Мамо, защо хората толкова се притесняват от зоната на приятелството"?

"Зоната на приятелството" е термин, въведен в тийн филмите по "Disney Channel", това за протокола. Но вие сте наясно за какво става дума – онази прословута тема дали мъжете и жените могат да бъдат приятели и в какъв момент от отношенията си? Само ако никога не са имали и няма никакъв шанс да имат и сексуална връзка, преди секса, или след това?

Или пък развиват този модел едва след дълги години брачно съжителство и то ако са успели да развият отношенията си не с цената на компромиси и чувството, че са станали жертва на статуквото? Или когато се разведат и престанат да се дразнят на онези, неща, които са ги изнервяли в съжителството?

Според мен всеки един вариант е възможен и съответно – невъзможен. Както във всяко едно човешко взаимодействие между двама души и приятелството зависи от релевантното отношението на всеки един от тях към този сравнително нов казус в човешките ни връзки.

А той е сравнително нов, защото в познатата ни човешка история, на практика възниква като модел на общуване някъде около 60-те години, паралелно с освобождаването от хватката на партриархалния модел, сексуалната революция, хипарските годни, еманципацията, правото на жените да гласуват и да управляват бизнеса, държавите, света. И ако в патриархалния модел се е допускало, че "жена на свобода" означава разюздана жена без морал, всъщност не се случи точно така.

Мисля, че точно "жената на свобода" въведе в цивилизования свят новите правила на мъжко-женското приятелство и то именно защото притежава интуитивното познание за справедливост и образно казано е създадена така, че да кърми и отглежда мъжкото и женското начало с еднаква любов и грижа. И почтеност, което е още по-интересното.

Защото само който притежава почтеност към самия себе си може да прецени кога в алгоритъма на приятелството може да включи или да изключи секса. И да има усет кога това ще прецака взаимоотношенията и кога ще ги издигне на ново ниво.

Трябва да съм била 18-годишна, когато един абзац от романа на Роже Ваян "Пъстървата" ми се заби в съзнанието и вътрешно ме подкара да изследвам вмъкнатото мимоходом заключение: "Отношенията с една жена трябва да започват в леглото, това е обичай в цивилизованите общества, но истинското удоволствие идва после, когато се създава действително приятелство. Изглежда днес младите разбират това и остават приятели и след любовното изживяване..."

Като имаме предвид, че книгата е от 1964 г., "младите", които той визира, днес би трябвало да имат внуци, но пък потвърждава грубите ми изчисления, че мъжко-женското приятелство датира от тези години.

Определено мога да кажа, че обичаят в цивилизованите общества отношенията с една жена да започват в леглото, вече не е толкова непреодолимо традиционен. Особено откакто жените не зависят от мъжете за изкарването на прехраната си, но така или иначе и това се случва, когато хората спонтанно се харесат, после установят, че са ги привлякли по-скоро общи интереси или начин на живот, но иначе не чувстват емоцията, която припознават като любов.

Миналия път говорих за това колко е подвеждащ ефектът на страстта. Не че имам нещо против, човек трябва да мине и от там, но според мен до толкова, доколкото да опознае и види илюзиите, да се освободи от тях и да избере по-еволюирал тип отношения.

Спомням си, че когато писах текста си "Зимни връзки", който е част от книгата "Секс, любов и други глаголи", историята която най-много ме сгря с топлината си, е започнала с един срамен случай, както го нарича героинята. Запознала се с много симпатично момче, в което ѝ се искало да се влюби, но не можела. Правили секс покрай някаква купонджийски вечер, нея я хванало срам и го разкарала. Не го забравила, обаче. Странно и за самата нея, откривала, че той ѝ липсва. И много я било яд, че така, от глупост някаква, прекъснали всичко преди да е започнало.

Пътищата им се разделили покрай емигрантските години, всеки от тях се женил, развеждал, създавал деца... По някое време се срещат, вече забравили какво ги притеснявало навремето, осъмнали в разговори без да припарят до леглото.

"Този път не искаха да прецакат приятеля, когото току-що изненадващо намериха". Чистото им приятелство продължава десет години, докато една зимна ваканция споява взаимоотношенията им и под завивките. Но връзката им продължава да няма общо с класическото обвързване, независимо че ако питате общите им приятели, те са семейство.

Тя обаче казва: "Никога не пожелах да нарека това мое приятелство връзка, макар че винаги между нас е съществувала много топлина. И се плашех, и се дърпах, и не вярвах, че това е. Все мрънках, че искам да съм с някой, който ще ме обича еди-как си (как, не зная), но сега ми харесва да се оставя на чувството, че имам приятел. И можеш да го гушнеш и всички екстри с докосването, които много изнервят, ако имаш някой от обикновените приятели.

И с никого не се смееш така. Никой не докосва тялото ти така. И не си казваме "обичам те", малко ми е преексплоатирано". Но през всичките години сме си казвали: "Както ти искаш". Това си казваме и сега. И макар да съзнаваме, че никой не притежава другия (или именно затова), в отношенията ни има съучастие и възторг.

Интимността, за която ти говоря, прилича на приятелство по това, че е андрогин – понятията кой е мъжът и кой жената, са толкова размити, че чак ти става чудно как някога си вярвал в междуполовите различия. Това е улика, но не е всичко".

Не е всичко, така е.

"Зоната на приятелството" има своите различни проявления, капани и етапи, но за мен поне, тя е по-стабилната основа за изграждане на отношения. Най-вече заради яснотата с кого си имаш работа и създаването на навик да го приемаш такъв, какъвто е.

Тогава и сексуалното желание, когато му дойде момента да се прояви, вече трудно може да създаде нереалистични очаквания.

И смятам да продължа да говоря на тази тема, защото и без друго, класическите схеми "жените така, а мъжете онака" отдавна ме изнервят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти