Обвързани със свободата

Обвързани със свободата
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Една новина, публикувана наскоро от BBC, че младите японци масово не искали да се обвързват, ме изуми. Не за друго, а защото все още Япония се свързва с това, че умее да пази традициите си. Мотивът на мъжете в този пъзел е горе-долу ясен - повечето от тях твърдяли, че нямат финансовата възможност да създават семейство.

Казвам "горе-долу", защото си представям, че при тях все още традицията да поемат цялата грижа за семейството е въпрос на чест. Само едно е ясно - че представите ни за тази страна от времената на "Шогун" и "Животът на една гейша" нямат нищо общо със сегашната реалност.

Давам примера с Япония, само защото през последните години и на Запад, и на Изток, и на Север, и на Юг, макар жаждата за любов да не е намаляла, тя някак не се асоциира задължително с обвързване. Мъжете винаги са били пословични с опитите си да се изплъзнат някак от ангажимент. Това е било обяснявано хиляди пъти с прословутия им природен инстинкт да разпръсват семето си надлъж и на шир, или с вродения в първобитни времена рефлекс на ловеца, който не се задоволява само с един трофей и все си мисли, че утрешният лов, може да е по-добър от днешния. Докато един ден усети умора и се кротне при последния улов.

А жената традиционно е свързвана с нуждата от сигурност, за да има кой да й носи храната, да й осигури дом и сигурност, за да отгледа децата си.

Чудя се обаче, при положение, че семейните традиции, създадени в културните и цивилизовани общества  стават все по-неустойчиви, означава ли, това че първобитните ни инстинкти продължават да бъдат все така непоклатими?

От културата на обвързването, не преминаваме ли в културата на необвързването? И не е ли то нов вид отговорност? Жените винаги са наричали мъжете, които не искат да се женят, безотговорни. Или използвачи, въобще  драмата "прелъстена и изоставена" е дала хляб на много класически произведения и е погубила доста женски съдби... от миналия и по-миналия век, обаче, ще ме извините.

Мъжете пък също винаги са наричали с популярната обидна дума жените, които ... изненада!, не са приемали обладаването като повод за сериозна връзка и брак. Тя е почтено момиче само и единствено, ако сърцето й се разбие от мъка след като е прелъстена и изоставена.

Тоест, и двете страни по своему имат проблем с отхвърлянето след акта на близост, какъвто и да е той, дори да е прераснал в сравнително дълга връзка, в която вече има прекалено много общи спомени, приятелски кръгове, вещи, домашни любимци и какво ли не.

Прието е да се смята, че младите мъже избягват обвързването, защото не искат на бърза ръка да сменят контрола на мама, с контрола на съпругата. Години на свобода им е нужна. Докато се усетят, че все пак е по-удобно да има кой да пусне пералнята (какво като е само едно копче), да сготви и да оправи леглото.

А момичетата страдат, че не са обичани като Жулиета, когато контролът им се изплъзне. Но и в двата случая идва моментът на зряло решение. А то се влияе, дори и несъзнавано от общата енергия на света, в който живеем.

Днес ние не чувстваме сигурност. Мъжете наистина се чувстват омаловажени, когато не могат да осигурят дом и закрила на жената, която обичат. А те твърде често не могат.  И в този случай да не се обвържат би могло дори да бъде смятано за отговорност към мъжката им чест. Жените... и те не са малоумни - на втора, трета среща разбират какви са дълговете и проблемите му. И че колкото и да им е хубаво, докато се гушкат и мечтаят, ако се съберат, онова, с което се обвързват, е 30-годишен ипотечен кредит.

Сигурна съм, че ще ме обвините в цинизъм. Ами любовта?! Къде отиде любовта в този материален свят? Тук си е, както винаги е била и винаги ще бъде. Просто любовта е свобода. И понеже в природата винаги има баланс, във времена на несигурност, все повече ще стават обвързаните с нея.

Този материал е специално написан за Еdna.bg от Михаела Петрова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти