Мъжката сексуалност в криза

Мъжката сексуалност в криза
Снимка: Thinkstock

Днешните мъже правят секс два пъти по-рядко. Проблемът не заобикаля и жените, твърдят специалисти, цитирани от Здраве.bg.

Резултатите от изследването, проведено от учени от Университета в Хамбург, показват, че съвременните представители на силния пол на възраст 30-40 години имат по-малко от половината от това количество връзки, които се имали мъжете от предходното поколение.

"Преди 30 години младите мъже са се занимавали със секс средно 18-22 пъти всеки месец".

Днес количеството на сексуалните контакти на мъжете на тази възраст рязко е спаднало, показва изследването, цитирано от BBC: нашият съвременник се интересува от интимната страна на живота от 4 до 10 пъти месечно. 

Учените отдават този факт най-вече на стреса и депресията, които днес са част от всекидневието.

"Често мъжете нямат време и сили за да се занимават със секс", заявява Франк Зомер, ръководител на изследването.

"Много от тях нямат постоянна спътница в живота, а запознанствата и ухажването са още едно занимание, за което измъченият от работа мъж няма сили". 

Значителна роля за понижения интерес към секса играят и проблемите със здравето, смятат немските специалисти.

Лошата циркулация на кръвта и други заболявания, провокирани от заседналия начин на живот, по никакъв начин не способстват за пълноценен и разнообразен сексуален живот. 

Те отбелязват, че и повечето съвременни жени, на които сексът е не по-малко необходим, страдат от подобни проблеми. Под въздействието на постоянния стрес и депресията те също по-трудно се решават на нови връзки.

На силния пол липсата или недостигът на секс оказват обаче по-тягостно въздействие, защото това противоречи на образа на успелия във всичко мъж. Жените като правило говорят по-откровено за своите сексуални проблеми и това им помага по-бързо да ги разрешат.

Експертите смятат, че независимо от намаляващия пуританизъм в обществото, понижаването на сексуалната енергия е трайна тенденция.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти