Мъжете са вафли, жените – спагети

Мъжете са вафли, жените – спагети
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Жените и мъжете мислят различно. Факт. Но дали е защото са от различни планети или чисто физически разлики ни карат да сме толкова различни в начина на мислене и възприемане на света?

Оказва се, че да. Жените не могат да мислят като мъжете и обратното. Не защото не искат, а защото природата ни е създала различни и в тази част на тялото.

Доказват го едно семейство невролози – Рубен и Ракел Гур. Те изследват мозъците на мъжете и жените в продължение на 30 години в Университета в Пенсилвания.

Техните изследвания доказват категорично, че начинът, по който работят мозъците на двата пола са различни.

При образно изследване на мозъка, което показва пътя на невроните при решаване на задачи.

Като вафли или като спагети

Когато мозъкът на мъжа работи, се активира само една специализирана зона, която отговаря за дадената конкретна задача.

Когато женския мозък трябва да вземе решение на даден проблем, се активират няколко различни зони и импулсите „прескачат“ от една зона в друга.

Ето защо мъжете са склонни да сегментират мислите, живота и действията си. Когато спортуват, спортуват. Когато работят – работят. Когато си почиват, го правят без да ангажират мисълта си с друго.

Също както квадратчетата на вафлите – отделени зони за всяка дейност.

Докато мозъкът на жените е като чиния спагети – мислите прескачат, идеите се преплитат и се взимат под внимание фактори от различни сфери на живота, за да се стигне до решението на даден проблем.

Ето затова когато питате една жена „Къде искаш да отидем на вечеря“, тя никога не може да даде бърз и еднозначен отговор.

В главата ѝ започват да се прескачат мисли за това какво би могла да облече на различните места, не беше ли останала храна в хладилника и няма ли тя да се развали до следващия ден, каква ще е прогнозата за времето вечерта, трябваше ли някое от децата да отиде на тренировка, има ли задачи за следващия ден, защото това ще определи по-дълга или по-кратка да бъде вечерята, трябва ли да се прибере от работа преди ресторанта или ще се срещнат направо там, какво й бяха препоръчали приятелките наскоро, защо той я кани точно днес на вечеря навън..

Докато за мъжете отговорът на този въпрос е лесен – той обикновено има любимо място или любима храна, което определя бързото взимане на решение.

Това, което за жените е нормален мисловен процес, за мъжете е хаос. Това, което за жените е едностранчиво, за мъжете е конкретно.

Затова и жените могат да говорят по една тема в продължение на един час, да искат да я огледат от всички страни и накрая да вземат решение, докато за мъжете нещата са прости и ясни.

Това, макар да създава много напрегнати ситуации, всъщност улеснява съжителството и отглеждането на децата. Мъжете са по инструкциите, жените са по съприживяването.

Жените са по планирането, защото успяват да предвидят десетки ситуации, мъжете са по изпълнението.

Затова и смяната на плочки никога не е „отиваме, купуваме, слагаме“, а „разглеждаме, колебаем се, обмисляме, питаме, избираме, сменяме си мнението, пак избираме, съгласяваме се“ и чак тогава „отиваме, купуваме, слагаме“. 

Трите елемента на успешната връзка

Задайте тези 36 въпроса и той ще се влюби във вас

Мъжете не искат жени, а робини!

5 истини, които жените не обичат да чуват по свой адрес

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти