Мъжете и жените наистина виждат света различно

Мъжете и жените наистина виждат света различно
Снимка: Thinkstock

За разликите между мъжете и жените може да се говори много, но вече има научни доказателства, че двата пола буквално виждат света по различен начин.

Според ново проучване, цитирано от mnn.com, мъжете виждат по-добре малки детайли и движещи се обекти, докато жените много по-добре възприемат цветовете.

Екип от учени от университета в Ню Йорк, водени от проф. Израел Абрамов, са установили, че двата пола по различен начин възприемат околния свят чрез сетивата си.

Изследователите провели мащабно изследване сред мъже и жени над 16 години, за да установят със сигурност, че едните възприемат цветовете по-различно от другите.

Жените правят разлика между много повече тоналности, отколкото мъжете, но пък мъжете забелязват повече дребни детайли, които дамите пропускат.

Според проф. Амбрамов, резултатите могат да се обяснят с различните нива на тестостерон. Предишно изследване на учени от университета в южна Калифорния пък установило, че мъжете и жените се фокусират по различен начин.

Мъжете съсредоточават вниманието в устата на говорещия срещу тях и е по-вероятно да се разсеят със случващото се зад него.

Жените от своя страна се съсредоточават в очите и тялото на човека срещу лицето им и са по-склонни да се разсеят от други хора, минаващи покрай тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти